Länsirannikon saaristo

Kerro kaverille:

Ruotsin länsirannikko ulottuu Göteborgin kautta aina Norjan rajalle asti. Tuhannet saaret koristavat rannikkoa, joka on tunnettu meren sileiksi veistämistä graniittikallioistaan, viehättävistä kalastajakylistään ja elämäntyylistään, johon kuuluu veneily. Täällä voit nauttia Euroopan parhaimpiin kuuluvista merenherkuista, nähdä hylkeitä kajakin kyydistä, ottaa löylyt kelluvassa saunassa ja rentoutua kylpylän merilevähoidoissa.

SILLIÄ, HISTORIAA JA ÄYRIÄISSAFAREITA

Silli on länsirannikolla niin tärkeä kala, että täällä jopa vietetään Sillin päivää 6. kesäkuuta. Liity joukkoon ja skoolaa tälle kuvauksellisten kalastajakylien saaliille! Lähde Klädesholmeniin ja ruotsalaisten suosikkiin, kelluvaan ravintolaan Salt & Sill. Tai lähde paikallisten kalastajien kanssa safarille pyytämään hummereita, ostereita ja simpukoita.

SAARIA, SAARIA JA AINA VAIN SAARIA

Ruotsin läntisimmät saaret, Väderöarna-saaret (“Sääsaaret”), ovat kajakkimelojien ja herkkusuiden lempikohde. Viehättäviä, punaisia kalastajien vajoja, pieniä ulkorakennuksia ja puutarhoja, jotka ovat säilyneet alkuperäiskunnossa 1800-luvulta lähtien, löydät saarelta Käringön.

JULKKISBONGAILUA

Marstrand on ehdoton kohde, jos haluat hengailla samoissa paikoissa kuin Ruotsin kuninkaalliset ja julkisuuden henkilöt. Paikan historia on erittäin kiehtova. Carlstenin linnoituksesta avautuvat mahtavat saaristomaisemat.

KANSALLINEN MERIPUISTO

Länsirannikolta löydät myös Ruotsin ensimmäisen merellisen kansallispuiston Kosterhavet Kosterin autottoman saariston keskeltä. Rantaviiva kallioineen ja rantoineen on ainutlaatuinen. Jos haluat nauttia vastasavustettuja merenherkkuja, suuntaa matkasi Tjörnin lähellä sijaitsevalle saarelle Åstol.

KUVANKAUNIIT KALASTAJAKYLÄT

Silmää kiehtovat kalastajakylät ovat vierailun arvoisia. Grebbestadista on peräisin 90 prosenttia Ruotsin ostereista – kelpaa matkakohteeksi jo ihan siitä syystä, vai mitä? Täältä löytyy myös Everts Sjöbod, entistetty 1800-luvun venevaja, josta käsin tehdään luontoystävällisiä safareita meren herkkuaittaan ja jonka ruokalista tarjoaa herkullisia makuelämyksiä.

RANNIKON RIKOSROMAANIT

Jos rikosromaanien tapahtumapaikat ja maisemat kiinnostavat, vieraile viehättävässä Fjällbackan kalastajakylässä, joka on ponkaissut julkisuuteen Camilla Läckbergin rikosromaanien myötä.

Lysekil on loistava tukikohta muille saarille suuntautuville tutkimusretkille. Skaftön saarelta löydät Fiskebäckskilin ja Grundsundin. Älä ohita näitä postikorttimaisen ihastuttavia kyliä punaisine rantataloineen. Saarilta löydät myös monia luonnonsuojelualueita pyöräily- ja kävelyreitteineen.

Katso myös: