Matkustus Ruotsiin

Omalla autolla

Kerro kaverille:

Ruotsin tieverkosto on hyväkuntoinen ja kattaa hyvin koko maan. Maksuttomia moottoritietä on toista tuhatta kilometriä, valtateitä runsaat 80 000 km ja niiden lisäksi tuhansia kilometrejä pikkuteitä.

Hyvin hoidettuja levähdyspaikkoja on teiden varsilla melko taajaan, katso luettelo Trafikverketin sivuilta.

MUUTAMA PERUSSÄÄNTÖ

  • Voimassa oleva nopeusrajoitus on osoitettu liikennemerkein
  • Kaikkien autossa matkustavien on käytettävä turvavöitä
  • Ajovalojen käyttö on pakollista
  • Promilleraja on 0,2
  • Taajamien ulkopuolella yleinen nopeusrajoitus on 70 km/t ja moottoriteillä 90 tai 110 km/t. Taajamissa nopeusrajoitus on 50 km/t tai 30 km/t esim. koulujen lähettyvillä.
  • Ruotsin huoltoasemaverkosto on tiheä kautta maan. Käytössä on korteilla ja seteleillä toimivia tankkauspumppuja (kort/sedel) sekä tankkauspumppuja, joissa maksu suoritetaan huoltoaseman kassaan (kassa). Useimmilla asemilla käyvät luottokortit.
  • Henkilöautojen talvirenkaiden urasyvyyden tulee olla minimissään 3 mm (raskaat ajoneuvot minimissään 5 mm), talvirengaspakko vallitsee 01.12.-31.03. Nastarenkaita ei saa käyttää 16.04.-30.09.
  • Mikäli tarvitset välitöntä hinausapua, soita (Ruotsin rajojen sisällä) maksuttomaan “Assistancekåren” -palveluun, puh. 020-912 912 00 40 (numero toimii ainoastaan Ruotsissa).
  • Ajoneuvossa on oltava kansallistunnus. Tien reunan käyttäminen liikenteen väistämiseen on sallittua. Kolaritilanteessa selvitä aina vastapuolen tiedot vakuutusta varten ja anna vastaavasti omasi. Hälytä tarvittaessa paikalle poliisit. Yleinen hätänumero on 112

POLTTOAINEIDEN HINNAT

Polttoaineiden hinnat vaihtelevat eri ketjujen huoltoasemilla ja paikkakunnilla. Vertailutietoa löydät esimerkiksi sivulta www.bensinpriser.nu.

JUUTINRAUMAN SILTA

16 km:n pituinen Juutinrauman silta yhdistää Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan ja Ruotsin kolmanneksi suurimman kaupungin, Malmön. Sillalla on niin juna- kuin autoliikennettä. Tarkasta sillan ylityksen hintatiedot ennen matkaa, esimerkiksi sivulta: oresundsbron.com.

RUUHKA- JA SILTAMAKSUT

Tukholmassa ja Göteborgissa on käytössä tietullimaksut ruuhkien vähentämiseksi (tietullista käytetään Ruotsissa termiä trängelskatt eli ruuhkavero). Maksu koskee 1.1.2015 alkaen Ruotsin lisäksi myös ulkomaan rekisterissä olevia ajoneuvoja. Maksujärjestelmä on täysin automaattinen ja maksuaseman ohi ajaville lähetetään lasku kotiin. Ruuhkamaksujen suuruus vaihtelee 10-20 SEK välillä kuitenkin niin, että päivittäinen enimmäisveloitus on 60 SEK. Lue lisää täältä.

Katso myös: