Sápmi ja saamelaiset

Kerro kaverille:

Saamelaisten alue Sápmi pohjoisessa ulottuu Ruotsin ja Suomen rajojen yli myös Norjaan ja Venäjälle. Saamelaiset ovat yksi maailman alkuperäiskansoista, ja heillä on oma kielensä, kulttuurinsa ja tapansa, jotka eroavat merkittävästi alueen muiden kansojen kulttuurista. Saamelaisten hymy onkin herkässä, kun osaat kutsua heidän asuinaluettaan pohjoissaamen sanalla Sápmi.

Sápmi tunnetaan tuntureiden lumisista huipuista, villistä joista, luonnontilassa olevista järvistä ja virroista, tundrasta ja metsistä. Rauhallisen alueen luonto onkin uskomattoman kaunista ja soveltuu loistavasti akkujen lataukseen.

Saamelaiset ovat asuneet täällä ammoisista ajoista. Heidän esi-isänsä olivat metsästäjiä ja kalastajia, jotka keräsivät ravinnokseen myös kasveja ja marjoja. Ruoka tuli siis maasta ja maata kunnioitettiin, eikä tämä kunnioitus ole kadonnut vuosien varrella. Kestävä kehitys onkin tärkeä arvo saamelaisten omistamien matkailualan yritysten toiminnassa Sápmi-alueella. Tunnistat nämä vastuulliset toimijat laatumerkistä Sápmi Experience.

POROT

Porot ovat yhä tärkeä osa saamelaisten elämäntyyliä. Monet jatkavat esi-isien jalanjäljissä ja pitävät yllä porotaloutta. Eläimet vaeltavat vuoden aikana ikivanhoja reittejään tutulta laidunmaalta toiselle.

Häggsjön järven luona, Ruotsin suurimman laskettelukeskuksen Åren länsipuolella, sijaitsee Njarka Sami Camp. Täällä voit tutustua poroihin läheltä, syöttää niitä ja niiden vasoja, kokeilla suopungin heittoa (paikallinen lasso) ja oppia lisää saamelaiskulttuurista ja -tavoista. Paikka on avoinna heinäkuun alusta elokuun 15. päivään saakka, sopimuksesta myös pitempään.

Jos haluat kokea varsinaisen poroelämyksen, piipahda paikassa Nutti Sámi Siida. Täällä järjestetään poroajelua, vaelluksia saamelaisoppaan kanssa ja majoitutaan upeaan Reindeer Lodgeen. Keskus on auki vuoden ympäri ja sijaitsee lähellä Jukkasjärveä, josta löytyy talvisin myös tunnettu ICEHOTEL.

Sápmin alueella riittää aktiviteetteja. Voit esimerkiksi nauttia ratsastuksesta, maailmanluokan kalavesistä ja metsästysmaista tai tutustua luontoon ohjatuilla kierroksilla. Löydät lisätietoa Sápmi Experience -merkin ansainneista yrityksistä täältä.

Katso myös: