Perinteinen ruotsalainen joulu

Kerro kaverille:

Joulun aikoihin Ruotsin kylät ja kaupungit hohtavat lumisessa talvimaisemassa. Näky on kuin joulukortista.

JOULUMARKKINAT

Nauti raikkaasta talvisesta ulkoilmasta ja anna pakkasen punerruttaa poskipääsi. Laita huivi tai hattu päähäsi, vedä hanskat käteesi ja pyrähdä luistinradalle ennen kiertelyä Tukholman, Göteborgin tai Malmön juhlavilla joulumarkkinoilla.
Lämmittele kuumalla glögillä ja kiertele ihastelemassa upeita käsitöitä ja joulukoristeita. Voit myös maistella perinteisiä ruotsalaisia jouluherkkuja markkinoilla. Kojuista voit löytää savustettua makkaraa, poronlihaa ja perinteisiä joulukarkkeja.

LUCIA-JUHLAT

Ajoita vierailusi joulukuun 13. päivän paikkeille ja sitä edeltävälle viikolle, jos haluat kokea lumoavan valon juhlan Ruotsissa. Joulukuun 13. päivänä juhlitaan nimittäin Pyhän Lucian päivää. Tätä 400-vuotista, perinteistä “valon kuningattaren” juhlaa vietetään kulkuein ja kirkkokonsertein. Lucian päivänä tuhannet nuoret neidot tuovat valoa Ruotsin talven pimeyteen ja väkijoukot hiljenevät seuraamaan kulkueita.
Lucia-kulkueen neidoilla on yllään pitkät valkoiset mekot ja käsissään kynttilät. Yhdellä heistä on kynttilöitä myös hiuksia koristavassa seppeleessä. Ihastuttavissa lasten kulkueissa myös pienet tontut, “piparkakkumiehet” ja tiernapojat laulavat kauniita Lucia-lauluja ja jakavat sahramipullia (ruotsiksi lussekatter).JOULUPÖYTÄ

Marraskuun lopusta jouluun saakka voit nauttia perinteisestä joulupöydästä lähes kaikissa Ruotsin ravintoloissa. Noutopöydässä on tarjolla ruotsalaisia herkkuja, kuten silliä, graavattua lohta, lihapateeta, näkkileipää, kinkkua, lihapullia punajuurisalaatin kera sekä lipeäkalaa.
Samoja herkkuja nautitaan myös kodeissa, kun jouluateria katetaan jouluaattona.

JOULUPUKINMAAN JOULU

Taalainmaan sydämessä Keski-Ruotsissa voit tavata myös ruotsalaisen joulupukin poroja, vierailla joulupukin pajalla – ja nähdä suuren joululahjavaraston! Varmista mieluisat joululahjat kertomalla toiveesi myös Ruotsin joulupukille!

Varaa aikaa joulupöydästä nauttimiseen!

MILLOIN:

Marraskuussa ja joulukuussa

Katso myös: