Vihreiden kohteiden Top 10

Kerro kaverille:

Tervetuloa tutustumaan Ruotsin ekologisten kohteiden ja nähtävyyksien Top 10 -listaan.

Yöpyisitkö puunlatvojen tasalla Tree Hotellissa? Entä miltä kuulostaisi Vildmark Adventuresin järjestämä rennonletkeä tukkilauttamatka maan länsiosissa? Keräsimme listan, josta saat inspiraatiota matkasi suunnitteluun.

Todellisuudessa lista kasvaa kuitenkin jatkuvasti - tämäkin on itse asiassa 14 kohdan mittainen! Listalla ovat edustettuina maan parhaat ekomatkailukohteet, jotka huolehtivat ympäristöstä tehokkaasti. Jos haluat matkallasi minimoida hiilijalanjälkesi, valitse tältä listalta hauskoja, opettavaisia ja jännittäviä aktiviteetteja ja kohteita.

1. PYÖRÄILY TAALAINMAALLA

Taalainmaa sijaitsee maan keskiosassa, ja alue tunnetaan koreasti maalatuista puuhevosista ja Vasaloppet-hiihdosta. Mutta tiesitkö, että se tunnetaan myös pyöräilijöiden keskuudessa kohteena, josta löytyy jännittäviä reittejä niin alamäki-, maasto- kuin kuntopyöräilijöille? Lisää tietoa löydät täältä: Biking in Dalarna. Loistavat laskettelukohteet Idre, Säfsen ja Sälen ovat pyöräilijöiden paratiiseja hiihtokausien välissä. Suurin kaupunki täällä päin on nimeltään Falun, ja se tunnetaan kuparikaivoksestaan (UNESCO:n maailmanperintökohde World Heritage Site) ja suuresta 90 metrin mäkihyppytornista keskellä kaupunkia. Näistä mäkisistä maisemista on kotoisin moni Ruotsin parhaista kilpapyöräilijöistä, joten näytä sinäkin itsellesi, mihin pystyt sen teillä tai maastoreiteillä! Jos kaipaat vauhdin hurmaa radalla, löydät Falunista Ruotsin ainoan velodromin.

Takaisin tekstin alkuun

2. URNATUR

Urnaturin omistajat Håkan Strotz ja Ulrika Krynitz kertovat kotisivullaan pyörittävänsä pienen maatilan ohella ‘luonnon muovaamaa lomamajoitusta‘, ekomökkikylää - tai miksi tätä eksoottista akkujenlatauspaikkaa sitten haluaakaan kutsua! Olipa määritelmä mikä tahansa, paikan tarkoitus on sulauttaa vierailija mutkitta luontoon nauttimaan eräoleilusta. Voit mietiskellä olevaisia esimerkiksi sammalmökissä, puumajassa tai sudenkuopaksi nimetyssä paikassa täällä Holavedin metsissä, Ödeshögin eteläpuolella Vättern-järven itärannalla Etelä-Ruotsissa. Paikka on palkittu juuri oikeista syistä, ja aktiviteetit seuraavat samaa, luontoa kunnioittavaa linjaa - täällä matkailija voi tehdä rauhassa puutöitä, kalastaa, vaeltaa metsissä, meloa ja veneillä.

Avoinna huhtikuusta lokakuuhun.

Takaisin tekstin alkuun

3. TREE HOTEL

Onko se kenties ufo, joka leijuu viiden metrin korkeudella ilmassa? Ei, kyseessä on aivan muu kuin futuristinen vempain 50-luvun scifielokuvasta - tämä on nimittäin yksi Tree Hotelin huoneista! Puumajoihin erikoistuneen hotellin löydät Koillis-Ruotsista, Luulajan läheltä paikasta nimeltä Harads. Huoneiden nimet kertovat, miltä puumajat näyttävät: UFO, Bird’s Nest ja Mirrorcube. Kaikki majat on kiinnitetty turvallisesti mäntyihin, ja niistä avautuu näköala metsäiseen laaksoon ja läheiselle joelle. Modernin maailman mukavuuksia ei täältä ympäristösyistä löydä, mutta ne puutteet unohtuvat varmasti, kun nautit oleskelusta pohjoismaisessa ‘design-pesässä’ puunlatvojen yläpuolella.

Lähistöllä voit kaudesta riippuen kokeilla koiravaljakkoajelua, kalastaa, meloa tai bongailla revontulia.

Takaisin tekstin alkuun

4. NUTTI SAMI SIIDA

Saamelaiset tietävät, mitä tarkoittaa eläminen sopusoinnussa luonnon kanssa. Tämä kansa on kunnioittanut napapiiriseudun luontoa vuosituhannen ajan, ja samaa voit kokea sinäkin yöpymällä ja seikkailemalla Nutti Sami Siidan luonnossa paikallisen oppaan johdolla. Keskus sijaitsee kolme kilometriä Jukkasjärven kylästä, lähellä (talvisin auki olevaa) ICEHOTEL-hotellia. Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa: ympäristöystävällinen mökki tai saamelainen laavumajoitus. Mökin mukavuudet ovat rajalliset - sinulle on varattu yksinkertainen peti porontaljoineen! Tarjolla olevat aktiviteetit ovat luonnollisesti ulkoaktiviteetteja - tutustumista Euroopan viimeiseen aitoon erämaahan. Opastetun vaelluksen varrella Abiskon kansallispuistossa on upeita vuorenhuippuja, vuorensolia ja vesiputouksia. Tule tänne katsomaan revontulia, keskiyön aurinkoa, tapaamaan saamelaisia ja tutustumaan heidän kulttuuriinsa.

Takaisin tekstin alkuun

5. EVERTS SJÖBOD

Everts Sjöbod (Evertin venevaja) sijaitsee kaksi kilometriä luoteeseen Grebbestadista, yhdestä länsirannikon somista kalastajakylistä. Veljekset Lars ja Per Karlsson ovat kokeneita kalastajia ja tietävät kaiken mahdollisen legendaaristen hummereiden ja muiden merenantimien pyydystämisestä syvistä vesistä. Lähde heidän mukaansa kauniiseen Bohuslänin saaristoon ja saalista hummereita ja jokirapuja - tai lähde heidän matkassaan osterisafarille! Ja tietysti saat lopuksi syödä oman saaliisi! Muita aktiviteetteja ovat makrillin kalastus ja osterien maistelu. Hummerikausi alkaa syyskuun 20. päivän jälkeisenä maanantaina ja jatkuu joulukuuhun saakka. Ekosertifioitu merenherkkujen pyydystäminen ei voi olla tätä hauskempaa!

Takaisin tekstin alkuun

6. VÄXJÖ

Växjö on aktiivinen ja viehättävä pikkukaupunki Etelä-Ruotsissa. Se nimettiin Euroopan vihreimmäksi kaupungiksi vuonna 2007 BBC:n toimesta, ja kaupunki on jatkanut ponnistelua kestävän kehityksen saralla ja saanut vuosien aikana monta muutakin palkintoa tehdystä työstä. Kehitys alkoi itse asiassa jo 1970-luvulla, kun kaupunki alkoi kunnostaa saastuneita järviään. Tavoitteena on olla riippumaton fossiilisista polttoaineista vuoteen 2030 mennessä (näyttää siltä, että tavoite voi hyvin toteutua) uusiutuvan energian käyttöä lisäämällä. Täällä rakennetaan passiivitaloja ja -rakennuksia, kaupunkilaiset käyttävät entistä enemmän vihreää paikallisliikennettä ja pyöriä siirtymiseen paikasta toiseen ja ekologisten tuotteiden kulutus kasvaa. Tämän kaupungin kohdalla sanoista on siis siirrytty tekoihin, ja Växjö onkin hyvä paikka inspiroitua vihreistä arvoista ja konkreettisista teoista.

Takaisin tekstin alkuun

7. LINKÖPING

Tiedätkö, mihin englanninkielinen termi ‘vertical farm‘ viittaa? Entä oletko kuullut rakennusta kutsuttavan farmscraperiksi (hieman helpompi arvoitus - merkitseehän skyscraper pilvenpiirtäjää)? Linköpingiläiset kertovat sinulle mielellään lisää näiden jännittävien sanojen taustoista, kun maailman ensimmäinen Plantagon Greenhouse valmistui kaupunkiin vuonna 2013. Kolmionmuotoinen kasvihuonerakennus on 54 metriä korkea, avautuu etelään ja sijaitsee ihan 150 000 asukkaan Linköpingin keskustassa. Rakennuksessa viljellään vuodesta 2014 alkaen vihanneksia, ja sinne on suunnitteilla myös urbaania viljelyä edistävä tietokeskus - hyvä vierailukohde matkailijoille, jotka haluavat haistella ruoantuotannon tulevaisuudentuulia.

Takaisin tekstin alkuun

8. AURORA SKY STATION

Pysytään yläilmoissa, Abiskon kansallispuiston kauniissa maisemissa Aurora Sky Stationilla Ruotsin Lapissa. Tämä on nimittäin yksi parhaista paikoista taivaankaaren revontulien bongailuun. Tämä upea luonnon valoshow on nähtävissä syyskuun alusta (Kiirunan kaupungin korkeudella) aina maaliskuun loppuun saakka.

Takuita bongailun onnistumisesta on kuitenkin hankalaa antaa, sillä pilvinen sää haittaa revontulien ihailua.

Kirkkaalla säällä kannattaa matkata hissillä näköalatorniin - ja tutustua myös revontuliaiheiseen näyttelyyn. Kylmässä kohteessa on myös kahvila ja matkamuistomyymälä.

Takaisin tekstin alkuun

9. TUKKILAUTALLA VÄRMLANNISSA

Ruotsin upea 500 kilometriä pitkä joki Klaräven Värmlannissa on paras paikka jokiseikkailuun. Yrityksen Vildmark Adventures työntekijät opastavat sinua lautan rakentamisessa ja antavat siihen tarvittavat rakennustarpeet kuten tukit ja köydet. Voit matkata omaan tahtiisi ja yöpyä teltassa joko lautalla tai rannalla. Seikkailu voi kestää päivästä viikkoon. Tämä rauhallisen lokoisa matkanteko sopii kiireettömyyttä arvostavalle seurueelle.

Takaisin tekstin alkuun

10. KOLARBYN

Kolarbyn eco-lodge sijaitsee kahden tunnin matkan päässä Tukholmasta luoteeseen autolla, bussilla tai junalla. Paikka on tunnettu tiheästä havumetsästään, taigastaan ja järvistään. Eco-lodgen muodostaa kaikkiaan kaksitoista metsämökkiä, jotka sulautuvat täydellisesti vihreään maastoon. Kussakin on kaksi kovaa sänkyä - peittoina lampaantaljat. Mökissä on myös tulisija lämmittämiseen ja ruoanlaittoon. Ruoat sisältyvät ainoastaan matkapaketteihin tai ennalta varattuihin retkiin - muuten sinulla on oltava omat eväät mukana. Eväsruokaa täydentävät metsästä löytyvät marjat ja sienet. Voit osallistua opastetuille vaelluksille, opiskella eloonjäämistaitoja erämaassa, bongailla hirviä ja majavia - tai vaikkapa ulvoa susien kanssa. Varsin alkukantainen tapa ladata akut, vai mitä?

Takaisin tekstin alkuun

11. STOCKHOLM OUTBACK

Tukholma on urbaani suurkaupunki, josta löydät pohjoismaista designia, huippuravintoloita ja... No, näistä nähtävyyksistä paikalliset eläimet eivät juuri välitä, siis ne hirvet, metsäkauriit, ketut, jänikset ja linnut, jotka elävät ihan kaupungin laitamilla. Stockholm Outback -oppaasi noutaa sinut (ilmaiseksi) hotelliltasi. Ajatte puolisen tuntia etelään, minkä jälkeen tutustutte kolmen tunnin verran Tukholman eläimiin ja kasveihin. Törmäätte varmaan muutamiin paikallisiin city-eläimiin. Miten erilainen ja aito tapa kokea suurkaupungin syke!

Takaisin tekstin alkuun

12. KULTURKALASET GÖTEBORGISSA

Kulturkalaset i Göteborg on kuusi elokuista päivää kestävä kulttuuritapahtuma länsirannikon suurkaupungissa. Tapahtumia riittää musiikin, tanssin, designin, muodin, elokuvan, katutaiteen, historian, komedian, runouden ja teatterin saralta. Kaupunki, järjestäjät, kauppiaat ja tapahtumapaikat järjestävät yhteisvoimin kestävää kehitystä noudattelevan tapahtuman. Voit kantaa vihreän kortesi kekoon liikkumalla tapahtumasta toiseen kävellen tai pyörällä. Tule ja nauti yhdestä Ruotsin suurimmista ja ympäristöystävällisimmistä tapahtumista Göteborgissa!

Takaisin tekstin alkuun

13. AUGUSTENBORG

Augustenborg Ecocity sijaitsee lyhyen kävely- tai pyörämatkan päässä Malmön keskustasta. Täällä sijaitsee vihreä nähtävyys - maailman suurin kattopuutarha, joka perustettiin aikoinaan suosiotaan menettäneen kaupunginosan piristämiseksi. Viranomaiset päättivät rakentaa 10 000 neliömetrin kokoisen kattopuutarhan, joka ratkaisi aluetta vaivanneen sadevesiongelman. Asukkaat puolestaan kehittivät ympäristöä, mikä edisti alueen viihtyisyyttä myös eläinten osalta. Malmössä ollessasi vieraile Augustenborgin kaupunginosassa ja näe itse, mitä tapahtuu, kun edistyksellinen kaupunki asukkaineen päättää kääntää kehityksen suunnan kirjaimellisesti vihreämmäksi.

Takaisin tekstin alkuun

14. ÁJTTE-MUSEO JA -RAVINTOLA

Ájtte-museo ja Ájtte-ravintola sijaitsevat Jokkmokkissa saamelaisten Lapissa Ruotsissa (Sápmi-alueella). Näitä tärkeitä kohteita ylläpitävät saamelaiset, ja niissä voi tutustua monipuolisiin museonäyttelyihin ja kertomuksiin alkuperäiskansan elämäntavasta, kulttuurista ja perinteistä vuosituhannen ajalta. Museosta löytät myös turisteille tarkoitettua tietoa alueen luonnosta ja tuntureiden kiehtovasta kulttuurista. Vierailua täydentää ruokailu ravintolassa, jossa on tarjolla saamelaisia herkkuja ja erikoisuuksia.

Takaisin tekstin alkuun

Lisäämme tälle sivulle tietoja vihreistä matkakohteista, joten seuraa päivityksiämme.

Varmista aukioloajat ja lisätiedot nähtävyyksien ja kohteiden omilta kotisivuilta.

Katso myös: