Vihreä

Matkailu

Kerro kaverille:

Vihrein tapa liikkua Ruotsissa on jalan, pyörällä, junalla tai julkisen liikenteen kulkuneuvoilla. Et ehkä halua patikoida satoja kilometrejä etelän hiekkarannoilta arktisiin maisemiin, mutta voit pienentää hiilijalanjälkeäsi huomattavasti valitsemalla ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja matkallasi. Onneksi Ruotsin valtion rautatiet, julkisen liikenteen ja lentomatkailun toimijat tarjoavat vihreitä vaihtoehtoja - suositaan näitä ja säästetään osaltamme luontoa, Ruotsin kaunista maaseutua ja kaupunkeja.

KÄVELLEN

Tuskin on parempaa, kestävän kehityksen mukaista tapaa liikkua paikasta toiseen kuin kävellen? Joten pakkaa laukkuun mukavat kengät, kun lähdet Ruotsin kolmeen suurimpaan kaupunkiin, Tukholmaan, Göteborgiin tai Malmöhön. Täytä vesipullosi hotellin hanasta, ja matka voi alkaa! Kaupunkien useimmat kulttuuri- ja perinnenähtävyydet, ostospaikat ja muut kohteet sijaitsevat kävelyetäisyydellä. Ja jos jokin on kauempana, tutustu niihin toki...

…PYÖRÄILLEN

Pyöräily on todella suosittua Ruotsissa. Tukholmassa, Göteborgissa, Malmössä ja useimmissa muissa kaupungeissa on kattavat ja hyväkuntoiset kevyen liikenteen verkostot, joiden varrelle osuvat kaikki kaupunkien nähtävyydet. Kolmessa suurkaupungissa on myös hyvät kaupunkipyörä- ja pyöränvuokrauspalvelut. Pyöräilykausi ulottuu useimmiten huhtikuusta lokakuuhun, ihan kuten Suomessa. Lue lisää pyörän vuokraamisesta Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä. Pyöräillessäsi sulaudut niiden trendikkäiden kaupunkilaisten joukkoon, jotka käyttävät pyörää niin lasten kuljetukseen, huviajeluun, kuntoiluun kuin työmatkoihin. Muista käyttää kypärää.

JULKINEN LIIKENNE

Jotkut ahdistuvat paikallisliikenteen aikataulujen takkuilusta ja täysistä busseista, mutta kehotamme sinua unohtamaan ennakkoluulot ja kokeilemaan julkista liikennettä Ruotsin-matkallasi. Koko maan kattava verkosto vie sinut mukavasti kaupungista tai kaupunginosasta toiseen. Voit seurata paikallista elämänmenoa ja nauttia nähtävyyksistä kaikessa rauhassa, kun kätesi eivät ole kiinni auton ratissa. Jos hankit Ruotsin rautateiden SJ:n lipun Arctic Circle Pass, maisemista saa nauttia erityisen pitkään, sillä reitti vie sinut aina Ruotsin Lapin ytimeen saakka. Siellä voit ihailla revontulia vaikkapa Abiskon kansallispuistossa.

Kaupungeissa paikallisliikenne toimii erittäin hyvin. Matka taittuu niin busseilla, junilla, raitiovaunuilla kuin saaristolaivoilla. Ruotsalaiset ovat järjestelmällisiä ja täsmällisiä, ja aikataulut pitävät paikkansa. Kaupunkilaiset arvostavat myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, ja junat ja raitiovaunut käyttävätkin suurelta osin uusiutuvia energialähteitä. Biokaasua käyttävien bussien määrä lisääntyy jatkuvasti. Myös laivaliikenne pyrkii vähentämään ympäristöhaittoja tulevaisuudessa.

Lisää tietoa julkisesta liikenteestä Ruotsissa ja eri kaupunkien kaupunkikorttien tarjonnasta löydät täältä.

AUTOILU JA AUTONVUOKRAUS

Saavutko Ruotsiin omalla autolla, autolla ja asuntovaunulla tai asuntoautolla? On nautinto ajaa hyvinhoidettuja teitä ja moottoriteitä aina etelästä napapiirille ja Ruotsin pohjoisosiin saakka. Jos sinua kiinnostaa ympäristöystävällinen autoilu, tutustu englanninkieliseen sivustoon: green driving guide. Oppaassa kerrotaan lyhyesti, miten voit minimoida kulkuneuvosi päästöt lomamatkallasi.

Ruotsin lentokentillä ovat edustettuina suurimmat autonvuokrausyritykset. Löydät vuokrauspisteitä myös laivaterminaaleista ja suurimmista kaupungeista. Jos vuokraat auton, ota selvää vihreistä vaihtoehdoista - löytyisikö matkallesi hybridi-, bioenergia- tai sähköauto tai muu ympäristöystävällisempi kulkuneuvo?

TAKSIT

Kun saavut Arlandan lentokentälle, tarjolla on vain ekotakseja, sillä matkustajia odottavaan jonoon ei muita päästetä. Sama ei päde Malmön tai Göteborgin (Landvetter) lentokentän takseihin, joten tarkista autotyyppi, ennen kuin astut kyytiin.

Jos tilaat taksin tai nouset kyytiin kaupungilla, valitse ympäristöystävällinen auto, kuten hybridi-, bioenergia- tai sähköauto. Varmistathan autotyypin ohella myös matkan hinnan etukäteen!

LENTOMATKUSTUS JA LENTOKENTÄT

Ruotsin kolme suurinta lentokenttää ovat Stockholm Arlanda Airport, Göteborg Landvetter Airport ja Malmö Airport. Lisäksi Ruotsissa on monia paikallisia lentokenttiä. Lue täältä lisää Ruotsin suurimmista lentokentistä ja niiden palveluista.

Lentokentistä suurin on Tukholman lentokenttä eli Stockholm Arlanda Airport, joka on voittanut ympäristöponnistustensa ansiosta monta palkintoa sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Lue lisää ympäristötyöstä Swedavian kotisivuilta. Arlanda oli ensimmäinen lentokenttä, jolle myönnettiin Airport Carbon Accreditationin korkein ympäristöstandardi.

Ruotsin suurin kotimainen ja kansainvälinen lentoyhtiö SAS kantaa myös kortensa kekoon, mitä tulee hiilijalanjäljen pienentämiseen ja ympäristövaikutuksiin. SAS Groupin lentoyhtiöillä on sekä ISO 14001- että EMAS-ympäristösertifikaatti.

Nauti vihreästä matkailusta ja ole osa kestävää kehitystä.

Katso myös: