Vihreä Malmö

Kerro kaverille:

Malmön kaupunki on saanut monta palkintoa kestävän kehityksen edistämisestä. Tule tutustumaan entiseen teollisuuskaupunkiin, joka on noussut vihreillä arvoillaan maailmanmaineeseen.

Jos olisit vieraillut Malmössä 1980-luvun loppupuolella, tunnelma ei olisi ollut yhtä valoisa kuin nyt. Irtisanomiset Kockumsin telakalla ravistelivat Skoonen suurinta kaupunkia ja sen ympäristöä. Moni kaupunki olisi kadottanut kurssinsa näiden myrskyjen keskellä, mutta Malmö ryhdistäytyi ja sai uutta tuulta purjeisiinsa.

Kova työ on tuottanut tulosta: Malmö on elämää sykkivä, menestynyt ja houkutteleva rannikkokaupunki, joka ei ainoastaan puhu ympäristöasioista ja kestävästä kehityksestä, vaan myös edistää vihreitä arvoja aktiivisesti.

Kun vierailet Malmössä, voit aistia tulevaisuuden kaupungin tuulia. On mahtavaa, mikä yhteisvaikutus oli uuden yliopiston perustamisella, uusien yritysten houkuttelulla ja 22 kilometrin mittaisen sillan rakentamisella Malmön ja Kööpenhaminan välille.

Malmö on kehittynyt uskomattoman paljon - ja kaiken lisäksi kestävästi.

LÄNSISATAMA JA TURNING TORSO

Kun teollisuus vetäytyi Malmöstä, kaupunki aloitti uuden kaupunginosan eli Länsisataman (Västra Hamnen) rakentamisen. Tämä varsin saastunut teollisuusalue koki muodonmuutoksen asuntojen ja toimitilojen myötä, joiden energiantuotanto on sataprosenttisesti paikallista ja perustuu uusiutuviin energiamuotoihin. Matalaenergiatalojen katot peittyvät vihreään kasvillisuuteen. Alue on malliesimerkki siitä, miten Malmö on edistänyt kestävää kehitystä. Haluatko tutustua pyörällä Länsisatamaan ja muihin ympäristöystävällisiin nähtävyyksiin? Matka taittuu kevyesti kaupungin tasaisilla pyöräteillä, joita riittää 420 kilometrin verran.

Täältä löydät tietoa pyörän vuokraamisesta kaupungissa ja täältä löydät kartan Malmö Green Map. Paras tapa tutustua kaupunkiin on kävellen tai pyörällä, mutta hyödynnä toki tarvittaessa myös paikallisliikennettä.

Kestävän kehityksen ja fiksujen ympäristöratkaisujen ohella Länsisataman sijainti Juutinrauman salmen rannalla tekee siitä tutustumisen arvoisen. Rannalta löydät houkuttelevia kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Tänne paikalliset suuntaavat kesällä uimaan - liity toki joukkoon!

Muista myös huimaavan korkea nähtävyys, nimittäin Turning Torso -rakennus. Kiertyvästi rakennetun 190 metrin korkuisen ja 54-kerroksisen asuintalon ikkunoista aukeavat huimat näkymät - valitettavasti niistä saavat kuitenkin nauttia vain asukkaat.

VIHREÄT KATOT JA REILUN KAUPAN KAUPUNKI

Augustenborgin Ecocityssä (noin kilometri keskustasta) voit ihailla maailman suurimpia kattopuutarhoja. Tämänkin nähtävyyden tarina on kiehtova: 2000-luvun kynnyksellä Augustenborgin alue oli huonossa kunnossa ja menettänyt suosiotaan asuinpaikkana. Kaupunki ratkaisi ongelman ekologisella otteella: viheralueita laajennettiin, rakennusten energiatehokkuutta parannettiin ja asukkaille tarjottiin lisää kierrätysmahdollisuuksia. Lisäksi talojen katot kunnostettiin - yhteensä 10 000 neliötä kattopuutarhaa ratkaisi myös sadevesiongelmat! Kestävän kehityksen periaatteen mukaan tehdyt uudistustyöt ilahduttivat asukkaita, ja alueen suosio nousi myös matkailijoiden parissa!

Malmö on Ruotsin ensimmäinen reilunkaupan kaupunki, Fairtrade City. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunki edistää ja kannustaa eettiset näkökohdat huomioivaa tuotantoa ja kulutusta. Osittain tästä syystä Malmön tarjonta on laajentunut viime aikoina reilunkaupan ravintoloiden, kahviloiden, vaatekauppojen, design- ja huonekalukauppojen sekä muiden reilunkaupan tuotteiden ostospaikkojen osalta.


Matkusta Malmön kaupunkiin, joka on jättänyt teollisuuskaupungin pölyt taakseen ja tavoittelee kestävän kehityksen tulevaisuutta. Täältä löydät monipuolista tarjontaa kulttuurinähtävyyksien osalta, upeita puistoja ja puutarhoja, monia laadukkaita ruokapaikkoja ja erinomaisia ostosmahdollisuuksia.

Jos haluat lisää tietoa kestävästä kehityksestä (englanniksi), löydät koko kaupungin kattavan oppaan täältä.

Katso myös: