“Go green” Ruotsissa

Kerro kaverille:

Ruotsissa halutaan pitää maan villit osat villeinä ja maaseutu elinvoimaisen vihreänä. Maassa kannustetaan myös kaupunkeja kestävän kehityksen polulla. Edistä siis sinäkin osaltasi vihreitä arvoja, kun suuntaat Ruotsiin lomalle!

Lue tältä sivulta vinkkejä ja neuvoja - kukaan ei ole täydellinen, mutta aina kannattaa yrittää parhaansa!

RUOTSIN-MATKAN JÄRJESTELYT

Voit varata matkasi Ruotsiin lähes kokonaan sähköisesti - tulostamatta yhtään paperia. Varaa matkat ja majoitukset netissä ja lataa sovellukset, kartat ja oppaat sähköisessä muodossa esimerkiksi puhelimeesi. Useat matkanjärjestäjät ja nähtävyydet tarjoavat mahdollisuuden ostaa liput sähköisesti. Muista toki ottaa henkilöllisyystodistus mukaan - sitä ei ainakaan vielä voi sähköisesti todentaa!

PAKKAA KEVYESTI

Suurten ja painavien laukkujen siirtelemiseen kuluu polttoainetta, joten älä ota turhaa tavaraa mukaan. Säästät myös selvää rahaa, jos lentoyhtiösi muuten veloittaisi sinulta ylimääräisestä matkatavarasta. Kaiken lisäksi kätesi kiittävät, kun ne eivät veny laukkuja raahatessa!

MAJOITUS

Jos valitset Joutsenmerkillä (Nordic Ecolabel) merkityn hotellin tai Green Key -hotellin, -majatalon tai muun majoituksen, voit olla varma siitä, että yritys seuraa laatumerkkien ohjeita ja sääntöjä. Tsekkaa myös Naturens Bästa eli Nature’s Best ja STF-majoitusvaihtoehdot. Käytä vierailusi aikana hotellin tekstiilejä useampaan kertaan ja harkitse miten usein hotellihuone tulee siivota oleskelusi aikana. Muista myös sammuttaa sähkölaitteet, kun et niitä käytä - ihan kuten kotona.

KÄYTÄ JULKISTA LIIKENNETTÄ

Ruotsissa on helppo liikkua julkisilla liikennevälineillä, etenkin kaupunkien paikallisliikenteessä. Tämä on puhdas, turvallinen ja täsmällinen vaihtoehto. Ruotsin suurkaupungit eli Tukholma, Göteborg ja Malmö tarjoavat käyttöösi hyvät bussi- ja junayhteydet. Tutustu matkakohteiden paikallisliikenteeseen ja kaupunkien väliseen junaliikenteeseen jo ennen matkaasi: matkustus junalla ja julkisilla Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä.

KÄVELE TAI PYÖRÄILE

Tukholma, Göteborg ja Malmö ovat loistavia kohteita kävelystä pitäville, sillä ydinkaupungin suositut kohteet sijaitsevat lähellä toisiaan - nähtävyydet, museot, majoitus jne. Vuokraamalla pyörän pääset tutustumaan paikkoihin nopeasti, mutta ilman pysäköintiongelmia - ja voit polkea myös vähän kauemmas keskustasta, jos haluat.

ÄLÄ OSTA PULLOVETTÄ

Ruotsissa hanasta tuleva vesi on yhtä puhdasta kuin Suomessa, joten täytä pullosi hotellissa tai hostellissa ennen päivän retkeä - säästät ympäristön ohella myös rahaa!

JÄTTEET

Ruotsissa voi usein lajitella jätteet myös matkalla, sillä kaupungeista löytyy roskiksia eri jätteille ja mökkimajoituksessakin tarjotaan useimmiten jätteidenlajittelumahdollisuutta. Pantilliset pullot voi joskus kaupungeissa jättää myös niille tarkoitettuun telineeseen, josta ne sitten kierrätetään (jos et itse halua niitä pantata!). Jos olet maaseudulla tai kaupungin puistossa piknikillä, poimithan roskat mukaasi.

MAASEUDULLA

Ruotsissakin on voimassa jokamiehenoikeus, kuten Suomessakin. Muista kuitenkin kunnioittaa maanomistajien oikeuksia, älä saastuta tai roskaa - ja varmista etukäteen onko telttailu sallittua!

RAVINTOLOISSA

Monet ravintolat ja ruokapaikat Ruotsissa kertovat kotisivuillaan, mistä niiden ruoka-annosten raaka-aineet ovat peräisin. Voit lukea arvosteluja ja valita parhaista vinkeistä juuri ne ruokapaikat, jotka suosivat paikallisesti tuotettuja raaka-aineita. Lue lisää ravintoloista, ruoasta ja juomasta Ruotsissa.

RUOKAKAUPASSA

Jos valmistat ruokaa matkallasi, kiinnitä ruokakaupoissa huomiota luomumerkittyihin KRAV-tuotteisiinl KRAV on Ruotsin suurin ja paras luomumerkintä ruoan osalta.

Nauti Ruotsin-matkastasi kestävää kehitystä edistäen.

Katso myös: