Ekomatkailu

Kerro kaverille:

Toisena maailmassa, heti Australian jälkeen, Ruotsi kirjasi ekoturismin periaatteet ja loi Nature’s Best -laatumerkin, jonka on saanut jo toista sataa retkeä, joita järjestävät useat kymmenet ekosertifioidut matkanjärjestäjät ympäri Ruotsia. Jos varaat matkasi Nature’s Best -matkanjärjestäjältä, voit olla varma siitä, että yrityksen toimintaa ohjaavat tiukat säädökset ja että valinnallasi vaikutat positiivisesti ympäristöön tapahtuma- tai matkakohteessa.

Ruotsin maaseutuun ja erämaiden luontoon tutustuvat matkailijat ihastelevat näkemäänsä - eikä ihme: luonnon monimuotoisuus on hämmästyttävän runsasta ja maasto vaihtelee alppimaisista huipuista pohjoisella napapiirillä maan eteläkärjen hiekkarantoihin. Kaikkeen tähän on matkailijoilla vapaa pääsy.

OODI RUOTSIN MAASEUDULLE

Tavalliselle svenssonille harva asia on pyhempi kuin kesämökillä vietetyt hetket - pulahdukset mereen tai järveen, marjojen poiminta ja sienestys sekä monet muut aktiviteetit luonnonhelmassa.

Paikallisten tavoin sinäkin voit nauttia näistä aktiviteeteista Ruotsin maaseudulla, sillä jokamiehenoikeus allemansrätt on voimassa joka puolella maata eikä katso kansallisuutta. Kunnioita kuitenkin ympäristöä ja maaseudun asukkaiden rauhaa, älä roskaa ja käytä maalaisjärkeä.

EKOTURISMI RUOTSISSA

Nature’s Best -kiertoajelut, retket ja aktiiviset lomamatkat ovat paras tapa nauttia vastuullisesti ulkoilmaelämästä Ruotsissa. Matkanjärjestäjät huolehtivat siitä, että ympäristö ja paikalliset toimijat ja asukkaat hyötyvät vierailustasi. Varaaminen on helppoa, sillä aktiviteettien kirjo on laaja. Merkin saaneiden matkanjärjestäjien tuotteet kattavat vaihtoehtoja kuten koiravaljakkoajelua pohjoisen napapiirin tuntumassa, tukinuittoa Värmlannissa, osteri- ja hummerisafareille osallistumista Länsi-Ruotsissa ja merimelontaa. Vaihtoehtoja riittää joka makuun!

TARKISTA MERKKI

Ennen kuin varaat hotelliyöpymisen Ruotsissa, tee itsellesi ja ympäristölle palvelus ja tutustu listaan Nordic Eco-labeled hotels. Yli 250 hotellia täyttää tämän johtavan pohjoismaisen ympäristömerkinnän tiukat vaatimukset ja saa siksi käyttää joutsenmerkkiä.

Jos olet ruokaostoksilla, huomioi luomutuotteiden suosittu ruotsalainen merkki KRAV. Ne tuotteet, jotka ovat saaneet tämän merkinnän, on tuotettu ympäristöystävällisellä ja eettisesti. Voit lukea aiheesta enemmän täältä.

Vierailullasi valitse tavallinen juomavesi ja vältä pullovettä, sillä vesihanasta saatava vesi on täysin juomakelpoista ympäri maata. Rahaakin säästyy, jos täytät oman pullosi hotellissa ennen päivän seikkailujen alkua etkä osta janojuomaa kaupasta tai kioskista!

TUKHOLMA, GÖTEBORG JA MALMÖ

Entä Ruotsin kolme suurta kaupunkia? Miten ne vastaavat ekoturismin ja ympäristöystävällisyyden vaatimuksiin?

Lisätietoja Euroopan ensimmäisestä vihreästä pääkaupungista: Green Capital Tukholmasta

Göteborgin vihreä elämystarjonta, kestävät shoppailuvalinnat ja eko-oppaat löydät täältä.

Lisätietoja kestävän kehityksen saralla maailman johtaviin kaupunkeihin kuuluvasta Malmöstä löydät täältä.


Nautitaan Ruotsista vastuullisesti.

Katso myös: