Hiihtäjien ja vapaalaskijoiden paratiisi

Hemavan Tärnaby

Kerro kaverille:

Hemavan ja Tärnaby ovat kaksi Pohjois-Ruotsissa sijaitsevaa hiihtokeskusta, joissa voivat lasketella kaikentasoiset laskettelijat. Ne sijaitsevat Västerbottenin läänissä, jossa vallitsee Lapille tyypillinen tunturimaisema.

Hemavanin ja Tärnabyn välinen etäisyys on 18 km ja matka keskuksesta toiseen taittuu parhaiten omalla autolla tai taksilla. Hemavanin alueella on yhteensä 10 hissiä, 50 rinnettä, kaksi snowparkia ja skicross-rata. Hemavanissa sijaitsee myös vapaalaskuparatiisi Kobåset, jota moni pitää Ruotsin parhaana vapaalaskualueena. Tärnabyssä on viisi hissiä ja 30 rinnettä, ja niiden joukossa lajin kuuluisuuksien mukaan nimetyt rinteet Ingemarbacken, Ringbranten ja Anjabacken.

Hemavan–Tärnaby houkuttelee talvisin laskettelijoita, lumilautailijoita ja lumikelkkailijoita kaikkialta Pohjoismaista. Hiihtokeskuksessa voi harrastaa murtomaahiihtoa ja laskettelua, helihiihtoa, moottorikelkkailua, pilkkimistä ja muita talvilajeja. Mutta myös kesäisin alue tarjoaa paljon houkuttelevaa toimintaa, kuten tunturivaellusta, kalastusta, pyöräilyä ja luolaseikkailuja, ja tunturiluonto vetää puoleensa useimpia kävijöitä.

Hemavanista alkaa vaellusreitti Kungsleden, joka päättyy pohjoispuolella 450 km:n päässä sijaitsevaan Abiskoon. Kylille ja laaksoille ovat tunnusomaisia pienet yritykset ja henkilökohtainen palvelu. Hemavan ja Tärnaby eroavat muista tunturikohteista selvästi siinä, että toimintaa leimaa yksilöllisyys. Jättimäisiä rakennuksia ei ole. Se on ehkä yksi syy siihen, miksi monet vieraista päättävät palata takaisin vuosi toisensa jälkeen.

HEMAVAN - PALJON AKTIVITEETTEJA JA VIIHTYISÄ TUNNELMA

Hemavan on kasvava kylä, jossa on suuri valikoima ravintoloita, kauppoja ja huvituksia. Samanaikaisesti kylästä heijastuu aitouden tunne, ja suurkaupungin pauhu tuntuu täällä etäiseltä. Pitkän laskettelupäivän jälkeen voi istahtaa nauttimaan kahvikupposen jossakin monista ravintoloista tai vaikkapa rentoutua saunassa tai kylpeä kylpytynnyrissä ja ihailla samalla tunturien suuntaan avautuvaa huikeaa maisemaa. Niille, jotka kaipaavat laskettelupäivän jälkeen reippaampaa menoa, tarjolla on vauhdikasta afterski-toimintaa Hemavanin Högfjällshotellissa, hienoja lauluesityksiä En Trappa Upp -baarissa ja illan päätteeksi vaikkapa Lappkastet-yökerhon ohjelmaa. Lisätietoa ravintoloista ja huvituksista löydät Hemavan-Tärnabyn viihdekalenterista.

TÄRNABY - LASKETTELUN MAAILMANMESTARUUSTEHDAS

Tärnabystä löytyy varmasti eniten taitavia laskettelijoita suhteessa asukaslukuun. Melkein joka toisessa korttelissa ja joka toisella kadulla asuu joku, joka on voittanut Ruotsin mestaruuden, osallistunut maailmancupiin tai maailmanmestaruuskilpailuihin tai ainakin voittanut naisten mestaruuden. Tai osallistunut olympialaisiin. Ingemar Stenmarkista, Stig Strandista, Thomas Ringbrantista, Anja Pärsonista, Jens Byggmarkista, Bengt Fjällbergista ja monista muista on tullut erittäin taitavia laskettelijoita kuuluisassa Ingemarbackenissa.

Kun tarkastelet Tärnabyn rinnekarttaa, huomaat, että ne on kaikki nimetty kylän urheilutähtien mukaan. Mukana on yleisesti tunnettuja nimiä, kuten Ingemarbacken, Anjabacken ja Stigsvängen, ja joitakin paikallisten kuuluisuuksien mukaan nimensä saaneita, kuten Åsaliden, Ringbranten ja Mikkelspasset.

NÄIN SAAVUT PERILLE

Vaikka etäisyys Tukholmasta on lähes 1000 km, Arlandasta lentäen pääsee perille nopeasti. Tukholmasta on kuutena päivänä viikossa lento Hemavan-Tärnabyn lentoasemalle. Jos saavut laivalla Vaasasta, Uumajasta on paljon bussivuoroja hiihtokeskukseen. Lapplandspilen-linja-autoyhtiön vuorojen lisäksi Tukholman Cityterminalenista on suora linja-autoyhteys muutaman kerran viikossa. Etelä-Ruotsista pääsee (yö)junalla Vännäsiin, josta loppumatka Hemavan-Tärnabyhyn taittuu linja-autolla. Hemavan-Tärnaby sijaitsee lähellä Norjan rajaa, ja lähin suurempi taajama on noin 100 km:n päässä Hemavanista sijaitseva Mo i Rana.

Rinnefaktat

Hissejä
15
Rinteitä
80
Snowparkkeja
2
Skicross-ratoja
1