Tiesitkö tämän revontulista?

Kerro kaverille:

Muutaman kilometrin päässä Björklidenistä sijaitsevassa Abiskon kansallispuistossa on ehkä maailman parhaat olosuhteet revontulien katseluun. Puisto sijaitsee alueella, joka tunnetaan nimellä "Auroral Oval".

Abiskon kansallispuisto on yksi Pohjolan vähäsateisimmista alueista, eli siellä on enemmän selkeitä öitä revontulien katseluun. Björklidenin kävijöillä on hyvät mahdollisuudet ihailla revontulia samalla, kun he osallistuvat johonkin lomakeskuksen tarjoamista aktiviteeteista.

Useimmiten Pohjois-Ruotsissa näkyvät revontulet ovat väriltään sinertävän vihreitä, mutta ne voivat myös olla punaisia tai violetteja. Väri vaihtelee atomien tyypistä, nopeudesta ja latauksesta riippuen sekä siitä, miten kaukana katsoja on revontulista. Voimakkaimmat revontulet syntyvät noin 100 km maapallon pinnan yläpuolella ja ovat 10–30 km korkeita. Ne voivat kuitenkin olla jopa satoja kilometrejä korkeita voimakkuuden heiketessä ylöspäin mentäessä.

Edellytyksenä revontulien näkymiselle on, että taivas on selkeä, vaikkakin voimakkaat revontulet voivat näkyä ohuen pilvipeitteen läpi. Olet saattanut kuulla, että revontulien näkyminen on todennäköisempää kylmällä säällä? Tämä väite perustuu siihen, että selkeällä säällä on usein myös kylmempää, koska pilvet suojaavat osittain kylmyydeltä. Vaikka revontulia esiintyy vuorokauden ympäri, ne näkyvät Maahan vain kun taivas on pimeä. Parhaat mahdollisuudet nähdä revontulia on napapiirin pohjoispuolella, korkealla ja mieluiten avoimella paikalla, jossa ei ole muita valonlähteitä.

On mahdotonta kuvailla tarkasti, millaista on kokea revontulet, joita kutsutaan pohjoisella pallonpuoliskolla nimellä Aurora Borealis. Se voimakas tunne, kun loimuava valo tanssii taivaalla vaihtuvin värein erilaisissa muodostelmissa, on koettava mieluiten henkilökohtaisesti. Nopeasti vaatimattomista ja tuskin havaittavista muodoista räiskyviin keiloihin vaihtuvat revontulet näyttävät peittävän koko taivaankaaren. Vaikka sen sanotaan olevan myytti, monet tosiaankin väittävät kuulleensa revontulien ääntä, kun ne ovat olleet voimakkaimmillaan. Camp Ripan -hotellissa Kiirunassa vieraille on varattu huone yötaivaalla loimuavien revontulien katselua varten. Hotelli järjestää myös lukuisia ohjattuja revontuliretkiä.

Kuva: Chad Blakley

MITEN REVONTULET SYNTYVÄT?

Revontulet ovat ainutlaatuinen kokemus ja upea muisto kotiin vietäväksi Ruotsin Lapista. Revontulet ovat valoilmiö, joka yksinkertaisesti sanottuna muodostuu aurinkotuulen ja Maan magneettikentän välisestä vuorovaikutuksesta. Aurinkotuuli koostuu Auringon avaruuteen syöksemistä varatuista hiukkasista. Kun hiukkaset jäävät Maan magneettikentän vangiksi, ne kiertyvät erittäin suurella nopeudella kohti napa-alueita.

Revontulet syntyvät, kun hiukkaset törmäävät ylemmän ilmakehän atomeihin, jolloin kineettinen energia muuttuu näkyväksi valoksi. Samankaltainen ilmiö tapahtuu neonvaloissa. Kaksi päivää sen jälkeen, kun aurinkotuuli syöksyy avaruuteen, se saavuttaa meidät ja voimme nähdä revontulia.

Lue lisää revontulista ja lomapaketeista osoitteessa Bjorkliden.com

Katso myös:


Saattaisit pitää myös näistä: