Helihiihtoa Björklidenissä ja Riksgränsenissä

Kerro kaverille:

Ei kunnostettuja rinteitä. Ei hissijonoja. Vain suuria, avoimia lumikenttiä ja majesteettisia tuntureita. Björkliden ja Riksgränsen tarjoavat maailmanluokan helihiihtoa.

Pohjoisen ilmaston ja maatieteellisen sijainnin vuoksi luonnonlumi on Ruotsin Lapissa hyvin pehmeää eikä siinä ole yhtään jäätä. Se on todellista puuteria. Puuterilla laskeminen on unenomainen, maaginen kokemus. Moni on kuvaillut, että paikka on kätketty jalokivi, ainutlaatuinen off-piste- ja heliski-paratiisi.

Haastattelimme kahta Ruotsin Lapin vuoristo-opasta ja kysyimme, mitkä ovat heidän omat mansikkapaikkansa.

ANDERS BERGWALL, VUORISTO-OPAS, BJÖRKLIDEN

Miten päädyit Björklideniin?

Tulin alueelle vuonna 1985 viiden Chamonix'ssa vietetyn kauden jälkeen. Laskettelin siellä paljon Riksgränsenistä tulleiden kanssa. Oli aika vierailla pohjoisessa ja lasketella keskiyön auringossa. Tänne saavuttuani ihastuin välittömästi Lappiin ja sen uskomattomaan luontoon. Näiden 30 vuoden aikana, kun olen toiminut alueella oppaana, olen asunut Riksgränsenissä, Björklidenissä, Narvikissa ja nyt Abiskossa.

Mitä erikoista on laskettelussa Björklideniä ympäröivällä alueella?

Björkliden on täydellinen lähtöpaikka helihiihtoon täällä pohjoisessa. Björklidenistä on yhtä lyhyt matka niin Abiskon alpeille kuin Riksgränsenin tuntureille. Björkliden sijaitsee lisäksi niin sanotun "Abiskon sinisen reiän" alueella, joten voimme lentää kopterilla lähes joka päivä. Björklidenistä käsin voimme helposti siirtyä hyvin erilaisiin laskettelupaikkoihin, Abiskon kauniilta rinteiltä Kåtotjåkkan mahtipontisille rinteille ja Kårsavaggen kätketyille rinteille.

Mitkä ovat suosikkirinteesi Björklidenissä?

Tjåmuhasin itäpuoli – jyrkällä itäpuolella korkeusero on 700 metriä ja rinne pystysuora ja julman makea. Kun olosuhteet ovat suotuisat, käytämme tilaisuutta hyväksemme ja laskettelemme siellä. Se on aina mahtava kokemus. Pyramiden – erittäin kaunis vuori. Kun osoitamme vuorta helikopterista, vieraat eivät edes usko, että vuorelle laskeutuminen on mahdollista. Rinne on superhieno ja näyttää etäältä railolta, mutta se on itse asiassa iso hieno kenttä upeassa ympäristössä. Nipals – rinteen etelälaidalla on useita mahtavia railoja, jotka tarjoavat hyville laskettelijoille uskomattoman mukavat puitteet keväiseen lasketteluun. Ympäristö on erittäin alppimainen ja näköala suurenmoinen.

Lisätietoa helihiihdosta Björklidenissä osoitteesta Arcticguides.com ja Bjorkliden.com.

ANDREAS BENGTSSON, VUORISTO-OPAS, RIKSGRÄNSEN

Miten päädyit Riksgränseniin?

Ensimmäisen matkan "Gränsenille" tein veljeni kanssa monta vuotta sitten. Olimme tuolloin köyhiä hiihtopummeja ja asuimme teltoissa ja teimme hiihtovaelluksia huonoilla Telemark-suksilla ja nahkamonoissa. Oli lumimyrsky ja kylmää öisin, mutta lumi oli mainiota. Palasin sitten takaisin useita kertoja, ja kun olin aloittanut vuoristo-opaskoulutuksen, aloin työskennellä helihiihto-oppaana Riksgränsenissä vuonna 2001.

Mitä erikoista on laskettelussa Riksgränseniä ympäröivällä alueella?

Kun aloin tehdä hiihtovaelluksia tällä alueella, silmäni avautuivat. On mahdollista matkustaa autolla tai junalla rajan yli Norjan puolelle ja tehdä vuononäköalaretkiä. Tai osallistua hiihtovaelluksille Ruotsin puolella, jossa retket alkavat hieman korkeammalta, jos on liian lämmintä aloittaa merenpinnan tasolta. Riksgränsen sijaitsee ihanteellisesti keskellä erittäin hyvää hiihtovaellusaluetta. Köysiradalta laskettelu muodostaa perustan, jota voidaan höystää helihiihdolla ja hiihtovaelluksilla.

Mitkä ovat suosikkirinteesi alueella?

Voitasriitan pohjoispuoli – yksi "kotirinteistämme" lähellä hotellia. Se on pitkä ja vaihteleva rinne upeissa maisemissa. Kåtotjåkkan kaakkoispuoli – täällä lasketellaan aluksi pitkin harjannetta ja sitten alas jäätikölle, ja Kåtotjokkan suuri jyrkkä eteläseinämä siintää toisella puolella. Ja tietysti Sielmatjokka – korkeusero on 1450 metriä ja rinne ajoittain melko jyrkkä, mutta jos saat lasketella hyvässä puuterilumessa, olet kokenut yhden parhaista laskuista mitä Ruotsilla on tarjottavanaan.

Lisätietoja helihiihdosta Riksgränsenissä osoitteesta Mountainguide.se ja Riksgransen.se.

Katso myös:


Saattaisit pitää myös näistä: