Gotlannista löytyy muutakin kuin

RAUKKEJA JA RANTAA

Kerro kaverille:

Vuosituhansien aikana saarelle on muotoutunut upea ja ainutlaatuinen luonto – oikea Pohjolan helmi. Nauti siitä kävellen, pyöräillen, autoillen tai vaikkapa golfia pelaten.

Raukit eli kalkkikivipilarit ovat korallifossiileja ajalta n. 400 miljoonaa vuotta sitten, jolloin Gotlanti sijaitsi päiväntasaajalla. Vaikuttavien kivipaasien ohella saarelta löytyy monia yllätyksiä. Saarella kukkivat esimerkiksi harvinaiset kämmekät, yhteensä noin 30 erilaista villiä orkidealajia, mikä on aika poikkeuksellista näillä leveysasteilla. Entä tiesitkö, että Gotlannin ja sen lähisaarien linnusto houkuttelee lintuharrastajia ympäri Eurooppaa? Tunnettu lintualue Stora Karlsö on yksi maailman vanhimpia luonnonsuojelualueita.

<box content="Stora Karlsössä voit yöpyä majakkakylässä lintujen bongailun jälkeen." align="right">

Loistava tapa tutustua Gotlantiin ajan kanssa on pyöräsafari. Retkellä pääset nauttimaan niin luonnosta kuin historiallisista nähtävyyksistä. Reittejä on monenlaisia, ja matkasuunnitelmaa voi helposti muokata itselleen sopivaksi. Jos suuntaatte pohjoiseen, voitte käydä tutustumassa Fårön raukkeihin Bergmanin elokuvista tutuissa maisemissa, mutta raukkimuodostelmia löydätte myös saaren eteläkärjestä.

Ellette halua lähteä pitemmälle tutkimusretkelle luontokohteisiin, voitte tutustua kaupunkikävelyn yhteydessä Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa kukoistaa kasveja ja puita niin läheltä kuin kaukaa.

Gotlanti on erinomainen kohde myös golfarille. Kausi alkaa aikaisin - viheriöt avautuvat hyvissä ajoin, aikaisemmin kuin muualla Ruotsissa. Keväisin radoilla ei ole tunkua, ja syksyn tullen miellyttävät merituulet pitävät huolen siitä, että sesonki jatkuu pitkään. Saarelta löytyy ratoja moneen eri makuun, ja monet kentistä ovat Ruotsin parhaimmistoa. Saaren lyhyet etäisyyden mahdollistavat esimerkiksi kahden eri radan pelaamisen päivän aikana. Golf-klubeja saarelta löytyy peräti seitsemän.

Lisätietoja:

Lue lisää Gotlannin luonnosta täältä (englanniksi ja ruotsiksi).

Lue lisää saaren golfkentistä täältä (ruotsiksi).

Naturens Bästa on uraaurtava vastuullisen luonto- & elämysmatkailun laatumerkintä Ruotsissa ja esittelee valikoiman maan parhaita luontoelämyksiä. Kaikki Naturens Bästa-tuotteet ovat läpikäyneet tiukan seulan ja täyttävät kuusi Naturens Bästa-perusvaatimusta. Gotlannissa on tarjolla esim. eripituisia retkiä Stora ja Lilla Karlsön -saarille. Lisätietoja retkistä löydät ruotsiksi ja englanniksi täältä.

Katso myös: