Sadunomaisella saarella riittää

NÄHTÄVÄÄ JA KOETTAVAA

Kerro kaverille:

Haluatko piipahtaa keskiajalla, nähdä Ingmar Bergmanin rakkaat maisemat tai kävellä tuttujen dekkaristien kuvailemilla kaduilla ja kujilla?

Päätä itse, miten ja missä haluat kokea kulttuurielämyksiä Gotlannin-lomallasi.

Moderni paluu keskiajalle

Vaikka historian siipien havinan tuntee jo kaupunkikävelyllä Visbyssä vuodenajasta riippumatta, keskiajasta kiinnostuneiden kannattaa saapua kaupunkiin loppukesästä. Silloin voi nimittäin osallistua historianelävöittämistapahtumaan, jossa palataan vuoteen 1361. Keskiaikaviikon aikana (7.-14.8.2016) ritarit, markkinat ja turnajaiset valtaavat saaren.

Keskiaikaan tutustuminen kannattaa aloittaa Visbyn markkinoilta, joilta löydät asianmukaiset asusteet. Markkinat ovatkin viikon keskipiste - täällä soi musiikki, sepät valmistavat aseita, kauppiaat myyvät mausteita. Tietenkin markkinoilla myös herkutellaan ja valmistetaan esimerkiksi paikallista erikoisuutta eli kokonaisena grillattua lammasta.

Turnajaisia järjestetään keskiaikaviikolla päivittäin, mutta jo heinäkuussa pääsee mukaan turnajaistunnelmaan. Kannattaa tarkistaa tarkemmat turnajaisajat ja -paikat keskiaikaviikon nettisivuilta.

Gotlannin museon viikinkinäyttely hopea-aarteineen on avoinna ympäri vuoden.

Tarinoiden saari

Gotlannista löydätte monia kirjoista tuttuja kohteita Peppi Pitkätossun Huvikummun lisäksi (Kneippbyssä). Gotlanti on myös mystinen dekkarisaari, sillä kaksi Ruotsin tunnetuimmista ja suosituimmista dekkarikuningattarista, Anna Jansson ja Mari Jungstedt, ovat sijoittaneet kirjojensa tapahtumat saarelle. Janssonin Visbyhyn sijoittuvat Maria Wern-jännitysromaanit on käännetty myös suomeksi, ja molemmat ovat saavuttaneet suurta suosiota Pohjoismaissa myös teosten TV-filmatisointien myötä.

Elokuussa 2015 järjestettiin saarella ensimmäistä kertaa Crimetime Gotland, Ruotsin uusi kansainvälinen dekkarifestivaali. Pitkän tapahtumatäyteisen viikonlopun aikana dekkarien ystävät saivat tavata suosikkikirjailijoitaan Visbyssä. Tarjolla oli 50 erilaista ohjelmakohtaa. Elokuussa 2016 paikalle saapuu taas kymmeniä ruotsalaisia ja kansainvälisiä menestyskirjailijoita, esimerkiksi Peter Robinson, Camilla Läckberg, Arne Dahl, Elizabeth Hand, Jens Lapidus, Mari Jungstedt, Anna Jansson ja Håkan Nesser.

Bergmanin maisemissa

Eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista ohjaajista, Ingmar Bergman, asui ja kuvasi elokuviaan saarella. Hänen kuvakulmansa ovat jääneet elämään, ja erityisesti Fårön jylhät maisemat ovat tuttuja monista elokuvista. Vuonna 2007 edesmenneen ohjaajan kunniaksi saarella järjestetään vuosittain Bergman-festivaali, johon saapuu kuuluisuuksia eri puolilta maailmaa. Bergmancenter Fårössä palvelee matkailijoita toukokuusta syyskuuhun.

Lisätietoja:

Lue lisää Gotlannin tarjonnasta täältä (ruotsiksi ja englanniksi) tai inspiroidu elämysyritys Hansaeventin sivuilla (ruotsiksi).

Lue lisää keskiaikaviikosta täältä (ruotsiksi ja englanniksi).

Lue lisää Crimetime Gotlannista täältä (ruotsiksi).

Lue lisää Bergmanista ja Bergmancenterin toiminnasta täältä (ruotsiksi ja englanniksi).

Katso myös:


Saattaisit pitää myös näistä: