Koe Tukholma

August Strindbergin jalanjäljissä

Kerro kaverille:

August Strindberg oli paljasjalkainen tukholmalainen. Hän syntyi, eli ja kuoli Tukholmassa, ja kaupungista löytyy monia kohteita, joissa matkailija voi aistia Strindbergin ajan tunnelmaa.

Tässä vinkkejä kaupunkikierrokselle Augustin jalanjäljissä.

RIDDARHOLMENIN SAARI

Strindberg syntyi tällä Tukholman keskustan rauhallisella saarella tammikuussa 1849. Vaikka hänen ensimmäisellä asuinpaikallaan ei voi enää vierailla, voit ihailla saarella muita vanhoja rakennuksia, kuten hienoa kirkkoa. Saaren rannoilta on myös upeat maisemat - eritoten auringonlaskun aikaan. Pääset tänne kätevästi Gamla Stanin shoppailualueelta kävellen.

STRINDBERGIN MUSEO

Drottninggatanin pohjoisosassa, siellä päässä mihin päiväturistit harvoin jaksavat kävellä, sijaitsee Strindbergin museo talossa numero 85. Tämä Blå tornet -nimellä tunnettu osoite oli Strindbergin viimeinen asunto Tukholmassa, ja siellä voit nähdä miten kuuluisuus asui - suuresta kirjastosta aina ruokailusaliin.

INTIMA TEATER

August Falck oli Strindbergin yksi lempinäyttelijä, ja yhdessä hänen kanssaan Strindberg perusti vuonna 1907 tämän tunnetun teatterin. Intima sai uuden alun vuonna 2001, ja vuodesta 2003 lähtien täällä on esitetty Strindbergin teoksia eri vuosilta. Kansainvälinen teatteri sijaitsee ihan Strindbergin museon lähellä.

PUNAINEN HUONE

Berns Salongerissa pääset Röda rummet -teoksen tunnelmiin. Täällä vuonna 1863 rakennetussa, todella kauniissa ja tunnelmallisessa tilassa voit nauttia lounasta tai lasillisen ennen illan menoja. Berns on myös hotelli ja varsinainen viihdekeskus, jossa tukholmalaiset viihtyvät aina yömyöhään.

NORDISKA MUSEET

Djurgårdenin saarella, Skansenin lähellä, sijaitsevassa Nordiska museetissa voit tutustua Strindbergin maalauksiin, valokuviin ja nähdä esimerkiksi hänen tunnetuimman teoksen Fröken Julien käsikirjoituksen. Näyttely täydentää hyvin Strindbergin museota, sillä kirjailija oli paljon tekemisissä museon perustajan Artur Hazeliuksen kanssa ennen kuolemaansa. Strindberg lahjoitti museolle paljon esineitä ja kannusti museon kehittämistä muutenkin elinaikanaan. Täällä mieleen muistuu myös Strindbergin monipuolinen luovuus - hän saavutti tosin taiteilijana suuren suosion vasta postuumisti.

Nordiska museet, Kuva: Ingemar Edfalk/imagebank.sweden.se

STRANDVÄGEN JA SAARISTO

Strandvägen on ylväs suuri katu veden äärellä ja sen puiden katveessa voi hyvin aavistella, miltä Strindbergistä tuntui, kun hän lähti kaupungista rakastamaansa saaristoon. Tunnettuun teokseensa Hemsöborna hän sai inspiraatiota Kymmendö-saarella.

YLIOPISTOKAUPUNKI UPPSALA

Vain puolisen tuntia junalla Tukholmasta pohjoiseen sijaitsee viihtyisä Uppsalan yliopistokaupunki! Täällä Strindbergkin opiskeli aikoinaan, tosin varsin huonolla menestyksellä, saavuttamatta sen kummempia oppiarvoja. Kaupungin kuuluisia nähtävyyksiä ovat tuomiokirkko ja linna, jota alettiin rakentaa jo 1500-luvulla. Kaupunki on myös lastenkirjoista tutun Pekka Töpöhännän kotipaikka. Kesäisin voit matkustaa Uppsalan maaseudulle Lennakatten-höyryjunalla. Sen reitin vanhimmat pienet asemat avattiin jo 1800-luvulla.

NORRA BEGRAVNINGSPLATSEN

Solnassa Tukholman liepeillä sijaitsevalta hautausmaalta Norra Begravningsplatsen löydät kirjailijan hautakiven. Jos tulet tänne kesäpäivänä, ota eväät mukaan ja vietä hetki tunnetussa Hagaparkenissa, jossa sijaitsevassa Hagan linnassa asuu nykyään Ruotsin rakastettu kruununprinsessa Victoria perheineen.

Katso myös: