Gotlannin luonnon helmet

Kerro kaverille:

Ulkoilmaa rakastaville Gotlannin saari on varsinainen luontoelämysten lomasaari.

STORA KARLSÖ

Aloitetaan luontomatka saaren erikoisimmasta helmestä Stora Karlsöstä, joka sijaitsee 6,5 kilometrin laivamatkan päässä Gotlannin länsipuolella. Paikka on tunnettu linnuistaan ja kasveistaan. Tällä rauhoitetulla luonnonalueella voit heti laivalla saavuttua aistia erilaisen tunnelman. Norderhamnissa aika pysähtyy - täältä on löydetty kivikaudenaikaisia arkeologisia löydöksiä, joista monet olivat Stora Förvarin 25 metriä syvässä luolastossa. Tutkijat arvelevat, että tuo luola oli asuttuna jopa tuhannen vuoden verran. Nykyään täällä on museo, jossa matkailijat voivat piipahtaa.

Toinen nähtävyys, jossa voi käydä, on majakka, josta näkyy niin Gotlannin saaren kuin Lilla Karlsön suuntaan. Majakkaan sytytettin valo ensimmäisen kerran jo vuonna 1887, ja täällä asui majakanvartija vuoteen 1989 saakka. Täällä majakan lähellä voi myös yöpyä.
Mutta kaikkein parasta saarella on luonto. Koko saaren kiertää noin 4,5 tunnissa. Voit osallistua myös opastetulle kierrokselle. Saarelle pääsee kesäkuukausina ja siellä on myös ravintola.

LILLA KARLSÖ

Stora Karlsön pikkuveljeksi kutsuttu Lilla Karlsö on tunnettu jyrkästä rannikostaan idässä ja lännessä. Etelästä ja pohjoisesta päin Lilla Karsö näyttää puolestaan yllättävän helposti lähestyttävältä. Kävijöitä kiehtoo saaren suuri koralliriutta ja sen 25 luolaa.

Myös täällä lintuja on riittämiin ja lintujen bongaajat voivat kirjata kansiinsa myös erikoisuuksia. Myös tällä saarella voi yöpyä yksinkertaisesti varustelluissa mökeissä.

FÅRÖ

Fårö tunnetaan raukeista eli mahtavista kalkkikivimuodotelmista sen rannikolla. Tätä saarta ohjaaja Ingmar Bergman rakasti ja täällä on pidetty vuodesta 2006 alkaen kerran vuodessa kansainväliset elokuvafestivaalit, jotka kantavat hänen nimeään.

GOTSKA SANDÖN

Gotska Sandön on kansallispuisto, joka tunnetaan - nimensä mukaisesti - hiekkarannoistaan. Vaikka Fårössäkin on rauhallista, niin täällä vasta sielu lepääkin. Yksi taiteilija on kutsunut paikkaa "hiekasta rakennutuksi paratiisisaareksi".

Katso myös:


Saattaisit pitää myös näistä: