Ruotsalainen design

Kerro kaverille:

Huomaat ruotsalaisten suurkaupunkien kaduilla Tukholmassa, Göteborgissa tai Malmössa, miten käytännönläheistä, toimivaa ja tyylikkään trendikästä ruotsalainen vaatemuoti onkaan. Myös muu design – kuten tekstiilit, huonekalut, talousesineet ja lasitavara – huokuu samoja periaatteita: arvossaan ovat käytännöllisyys, tasavertaisuus, esteettisyys, luonnollisuus – ja yhä enemmän myös kestävyys ja ympäristöystävällisyys. Ruotsissa design on elämäntapa.

DESIGN JA MUOTI KAUPUNGISSA

Oletko kuullut H&M:sta ja IKEAsta? Entä seuraavista: Acne, J. Lindberg, WESC, Filippa K, House of Dagmar, Svenskt Tenn, Bruno Mathsson, Carl Malmsten, Kosta Boda? Tai Spotify-musiikkipalvelusta tai Orreforsin lasitavaroista? Kaikki ovat Ruotsista kotoisin tai peräisin. Tässä pikaopas siitä, mitä kannattaa matkalla ostaa ja missä design-ostoksia voi tehdä.

MUOTI

Liikkeet Acne, Filippa K, J. Lindberg, Nudie Jeans, Cheap Monday, WE, WESC ja Weekday sijaitsevat ostoskaduilla Tukholmassa (keskusta, Östermalm ja Södermalm), Göteborgissa (Nordstan, Innerstaden, Avenyn ja Haga) ja Malmössä (Stortorget ja Lilla Torget) ja Södergatanilta etelään Södra Förstadsgatania pitkin.

Kun suuntaat Göteborgissa ja Malmössä näihin osoitteisiin, löydät ostosalueilta monia hyviä kauppoja ja putiikkeja, joista voit hankkia ruotsalaista designia.

KOTI JA SISUSTUS

Svensk Slöjd -liike Tukholmassa osoitteessa Nybrogatan 23 myy ainutlaatuisia ja käsintehtyjä kotitaloustuotteita kaikkialta Ruotsista. Muita hyviä liikkeitä samalla kadulla ovat Designtorget, jossa myydään uusien ruotsalaisten suunnittelijoiden tuotteita, ja Nordiska Galleriet osoitteessa Nybrogatan 11, jossa myydään huonekaluja ja valaisimia sekä pohjoismaisilta että kansainvälisiltä suunnittelijoilta. Tukholman legendaarinen sisustuskauppa Svenskt Tenn osoitteessa Strandvägen 5 tarjoaa puolestaan eleganttia ja rohkeaa designia.

Smoolannissa sijaitseva Kingdom of Crystal tarjoaa kokonaisvaltaisen katsauksen kuuluisaan ruotsalaiseen lasitaiteeseen ja lasitavaroihin. Vieraile lasityöpajoissa ja -studioissa, kokeile lasin puhaltamista ja yövy teemaan sopivassa hotellissa Kosta Boda Art Hotel, jossa on mm. lasibaari ja paljon kaunista lasitaidetta.

SHOPPAILETKO RUOTSISSA?

Fika on ruotsalainen perinne, kahvi- tai teehetki, jolloin nautitaan myös korvapuusteja, voileipiä tai keksejä. Fika sopii loistavasti osaksi ostospäivää, kun verensokeri laskee ennen lounasta tai päivällistä.

Katso myös: