Ruotsalaiset kylpyläperinteet

Kerro kaverille:

Ruotsissa on ollut kylpylöitä ja terveyskylpylöitä jo noin 300 vuoden ajan. Esimerkiksi Loka Brunn tuli tunnetuksi paikalta löytyneen lähteen veden näkyvästi tervehdyttävistä vaikutuksista: tarinan mukaan vaikeasta päänsärystä kärsinyt Ruotsin kuningas meni lähteelle juomaan vettä – ja päänsärky katosi. Vaikka Ruotsin kylpyläperinteet ovat muuttuneet 300 viime vuoden aikana, perusasiat ovat kuitenkin yhä samat: fyysinen ja henkinen hyvinvointi ja ykseys luonnon kanssa.

HYVINVOINTIA RUOTSALAISEEN TYYLIIN

Ruotsalaiset nauttivat luonnosta, ja tämä saattaakin olla syynä siihen, miksi monet kylpylähotellit ja -keskukset sijaitsevat kauniilla syrjäisillä paikoilla Ruotsin maaseudulla, esimerkiksi Pohjois-Ruotsissa keskiyönauringon alla tai Etelä-Ruotsin hiekkarannikolla.

Ruotsalaiset suhtautuvat vapaa-aikaansa ja hyvinvointiinsa hyvin vakavasti. Kliseinen kuva punaposkisista ruotsalaisista pulahtamassa virkistävään järviveteen rauhoittavan puulämmitteisen saunakylvyn jälkeen on itse asiassa totista totta. Hyvinvointi ”ruotsalaiseen tyyliin” merkitsee monille ruotsalaisille pääsyä työkiireiden ja arkielämän keskeltä viettämään viikonlopun ajan yksinkertaista elämää perheen ja ystävien seurassa. Tai hemmottelua jossakin maaseudulla sijaitsevassa ylellisessä, perinteisessä kylpylässä, jollaisia ovat esimerkiksi Loka Brunn, Varbergs Kurort, Sättra ja Lunds Brunn tai Sturebadet Tukholmassa ja Hagabladet Göteborgissa.

Ruotsissa hyvinvointi liittyy myös läheisesti Ruotsin laissa säädettyyn jokamiehenoikeuteen, joka antaa kaikille yhtäläisen oikeuden liikkua maaseudulla, kunhan vain ympäristö jätetään samanlaiseksi kuin se oli sinne tultaessa. Monet kylpylähotellit ja kylpyläkeskukset tarjoavat sen vuoksi majoituspaketteja, joihin kuuluu myös kävelyä ja vaellusta sekä monenlaista muuta virkistävää toimintaa.

Tule nauttimaan hyvinvointia edistävistä ruotsalaisista kylpyläperinteistä.

Katso myös: