Vaellusreitit

Kerro kaverille:

Oletko kuullut legendaarisesta Kungsledenistä Ruotsin Lapissa? Blekingen, Skoonen ja Hallandin reiteistä leudommassa etelässä? Entä patikoinnista Gotlannissa tai maan länsirannikolla ja sen saaristossa? Vaihtoehtoja on riittämiin. Suurin osa Ruotsin lähes 400 vaellusreitistä, jotka halkovat maata ristiin rastiin, on selvästi merkitty. Reittien varrella on 350 hyvinhoidettua hostellia, tunturiasemaa ja majaa. Niitä ylläpitää STF, ja niistä hyötyvät patikoijat ja muut luonnonhelmassa liikkuvat.

LÄHDETÄÄN VAELTAMAAN

Kungsleden, jonka pituus on melkein 400 kilometriä Abiskon kansallispuistosta Hemavaniin, on patikoijan unelmien täyttymys. Sen varrella on jylhiä vuorimaisemia, poreilevia puroja, vaahtoavia jokia ja korkeita vuoritasankoja. Ruotsin Lappiin ja UNESCOn maailmanperintökohteeseen Laponiaan kuuluu joukko suurenmoisia kansallispuistoja, esimerkiksi Sarek ja Abisko. Kaiken kaikkiaan Ruotsissa on 29 kansallispuistoa eri puolilla maata, ja niihin on kaikkiin vapaa pääsy.

Keski-Ruotsissa Taalainmaalla on mahtava Vasaloppsledenin reitti. Jos tulet keväällä, kesällä tai syksyllä, voit lähteä sitä patikoimaan. Talvella voit hiihtää sitä pitkin.

Maan lauhemmassa eteläosassa voit tutustua Blekingen, Skoonen ja Hallandin reitteihin. Myös etelässä olevat John Bauerin reitti ja Utvandrarleden ovat puolestaan hyviä esimerkkejä Smoolannin (Småland) maakunnan teemareiteistä.

Länsi-Ruotsissa on lisää kiintoisia teemareittejä, Dalslandissa Pilgrimsleden ja Västmanlandissa Bruksleden.

Ruotsin perustuslakiin kuuluu laki jokamiehenoikeudesta, Allemansrätten. Tämä tarkoittaa sitä, että voit liikkua kaikkialla luonnossa, kunhan tunnet vastuuta siitä etkä häiritse tai vahingoita sitä.

MILLOIN?

Voit vaeltaa missä tahansa Ruotsissa ympäri vuoden. Keväisin, kesäisin ja syksyisin vaeltamisen voi yhdistää melontaan, talvisaikaan hiihtoon ja vaikkapa koiravaljakkoajeluun.