Ruotsin saaristot

Kerro kaverille:

Osa saarista on vehmaita ja asuttuja, osa kallioisia ja autioita luotoja. Saaristoja riittää aina Ruotsin Lapin perukoilta maan itä- ja etelärannikon kautta Länsi-Ruotsin rannikolle saakka. Saaristot ovat keitaita, joissa vallitsee rauha ja hiljaisuus, ja joissa sielu lepää.

POHJOIS-RUOTSIN SAARISTOT

Luulaja, Piteå ja Haaparanta ovat pohjoisen rannikkokaupunkeja, joiden edustalla Pohjanlahdessa sijaitsevat saaristot ovat tunnettuja luonnonkauneudestaan ja ainutlaatuisesta kulttuuriperinnöstään.

Perämeren saaristosta löydät lisätietoa täältä.

TUKHOLMAN SAARISTO

Tukholman saaristo ulottuu 80 kilometriä kaupungista itään, ja siihen kuuluu noin 24 000 saarta.

Fjäderholmarna-saaret ja Vaxholmin linnoituskaupunki sijaitsevat lähimpänä, alle tunnin venematkan päässä. Suuremmilla asutuilla saarilla, kuten Sandhamn, Blidö ja Utö, on hotelleja, kesämökkejä, ravintoloita, satamia ja paljon aktiviteetteja. Useimmat saaret ovat pieniä ja autioita ja odottavat vain löytäjiensä saapuvan paikalle vaikkapa veneellä, kanootilla tai kajakilla.

Täältä löydät oppaan Tukholman upeaan saaristoon.

ITÄ-GÖÖTANMAAN SAARISTO

Östgöta skärgård maan itärannikolla koostuu kolmesta saaristosta: Gryt ja Tjust, St. Anna ja Arkösund. Lähellä mannerta olevat saaret ovat kauniita ja vehmaita, kauempana olevat karumpia ja kallioisempia. Kaikista löytyy toki kaunista luontoa ja uimarantoja. Täältä löytyy myös ankkurointipaikkoja ja vierasvenesatamia sekä virkeää ruokakulttuuria. Majoittua voi hotelleissa, majataloissa, hostelleissa ja leirintäalueilla.

TEKEMISTÄ?

Miltä kuulostaisi Arkösundin ja Grytin välinen melontaretki rannikkoa pitkin? Vuokrauspaikkoja on monia, ja kajakkiretkellä voit bongailla merikotkia ja hylkeitä. Sivistys ja mukavuudet eivät silti ole kaukana.

Käy tutustumassa saaristojen kulttuurihistoriaan, nauttimassa kauniista luonnosta ja rennosta elämäntavasta – ja tarjolla olevista luontoaktiviteeteista.

Karttoja ja laivojen aikatauluja löydät täältä.

KAAKKOISRANNIKON SAARISTO

Ruotsin kaakkoisrannikon saaristo koostuu 10 000 saaresta ja ulottuu Västervikin rannikkokaupungista Oskarshamniin, Mönsteråsiin ja Kalmariin. Suurin saari on ruotsalaisten lomailijoiden aurinkoinen suosikki Öölanti, jonne saavutaan nauttimaan merestä ja upeista matalista uimarannoista. Öölanti on tunnettu myös tuulimyllyistään, Borgholmin linnasta ja historiallisista kohteista. Lisää tietoa Öölannista löydät täältä.

Lisää tietoa upean saariston eri saarista saat puolestaan täältä.

LÄNSIRANNIKON SAARISTO

Länsirannikon saaristo Ruotsissa on maailmankuulu “hummeri- ja osterisafareistaan”. Länsirannikko ja sen saaristo ovat täynnä kalastajakyliä, rantoja ja uimapaikkoja. Se on kuuluisa punertavista graniittiluodoistaan ja maailman ensimmäisestä merellisestä kansallispuistosta Kosterhavet. Länsirannikon saaristosta voit lukea lisää täältä.

Jos olet käymässä Göteborgin rannikkokaupungissa tai sen lähistöllä, saat lisätietoja saaristoretkistä täältä.

Katso lisätietoja laiva- ja lautta-aikatauluista edellä mainituilta kotisivuilta.

Katso myös: