Ruotsin luonnon helmiä

Kerro kaverille:

Luontoa löytyy joka suunnalta: pohjoisesta (erämaa, kuohuvat kosket, korkeat alppimaiset huiput ja Ruotsin Lapin tasangot), etelästä (kumpuileva maaseutu ja lähes loputtomat rannat), idästä (rannikko ja saariston taianomaiset osat), lännestä (rannikko ja valtavat järvet). Jopa Ruotsin suurissa kaupungeissa, Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä, luonto on kirjaimellisesti askeleen tai parin päässä.

POHJOINEN

Ruotsin Lappi on täynnä nähtävää luontoelämyksiä kaipaavalle. Tässä kaksi esimerkkiä mistä aloittaa.
Jos haluat ihailla revontulia, suuntaa marras-huhtikuussa Abiskon kansallispuistoon, Abiskon tunturiasemalle. Jos taas kaipaat täydellistä rauhaa, suosittelemme Sarekin kansallispuistoa, joka on 2 000 neliökilometrin suuruinen alue täynnä alppimaisia huippuja, laaksoja ja koskia. Koska olet todellakin yksin karussa erämaassa, sinulla kannattaa olla kokemusta tämäntyyppisestä maastosta tai erätaitoista matkaseuraa ennen Sarekiin suuntaamista.

ETELÄ

Suuntaatko Etelä-Ruotsiin? Kiinnostaisiko nähdä “jättiläisen pää” koskemattoman luonnon helmassa? Suuntaa Stenshuvudin kansallispuistoon. Stenshuvud on suomeksi “Stenin pää”, ja tämä lähes satametrinen kukkula todella muistuttaakin suurta päätä! Sen laelta aukeaa upea näkymä lähiympäristöön metsineen ja nummineen, Itämerelle ja aina vehreälle Bornholmin saarelle saakka (saari kuuluu Tanskalle!). Täällä on hyvä tehdä löytöretkiä ja rauhoittaa mieltä. Älä unohda pulahtaa mereen retken päätteeksi!

ITÄ

Aloita Itä-Ruotsin saaristovierailu Tukholman saaristosta. Liiku kesäisin saarelta toiselle saaristoveneiden kyydissä. Niitä lähtee Grand Hotellin edustalta Strömkajenilta, Nybrokajenilta tai Kaupungintalon (Stadshuset) Stadshuskajenilta. Pidä mielessä, että 24 000 saarella on majoitusvaihtoehtoja jokaiseen makuun – ja joka lompakolle!

LÄNSI

Luonnonystävän tärpit Länsi-Ruotsissa ovat Länsirannikko (Bohuslän) sekä Länsi-Göötanmaan maakunta. Länsirannikko ja sen saaristo ovat maailmankuuluja äyriäisistään – ostereista, hummereista ja katkaravuista. Vieraile viehättävässä kalastajakylässä Grebbestadissa, jossa pääset ympäristöystävälliselle “mereneläväsafarille” ja nauttimaan saaliista Everts Sjöbodiin, joka on 1800-luvulta peräisin oleva, nyt kunnostettu venevaja.

Koe villi luonto Ruotsin ensimmäisessä merellisessä kansallispuistossa Kosterhavetissa, joka sijaitsee autottomien ja kaunisrantaisten Kosterin saarten ympärillä. Sieltä löydät myös Ruotsin ainoan koralliriutan. Göteborgista pääset veneellä moneen länsirannikon saareen.

Saaristoinen villi rannikko, 700 kilometriä pitkä vuoristo ja tunturit, laajat metsät ja tuhannet järvet huokuvat luontoäidin läsnäoloa.

MINNE MENNÄ?

Minne ikinä haluat! Ruotsin jokamiehenoikeus antaa oikeuden liikkua luonnossa ja maaseudun rauhassa, kunhan muistat liikkua rauhaa rikkomatta ja jälkiä jättämättä, luontoa kunnioittaen.

Katso myös: