Ruotsin kansallispuistot

Kerro kaverille:

Ruotsin 29 kansallispuistoa muodostaa yhteensä 731 589 hehtaarin kokoisen alueen. Osa kansallispuistoista on vehmasta maaseutua, mutta peräti 90 prosenttia kansallispuistojen pinta-alasta on erämaata ja tunturimaastoa.

NAPAPIIRISEIKKAILUJA

Pohjoisesta Laponiasta löytyy neljä Ruotsin Lapin kansallispuistoa – tämä on yksi Ruotsin monista kohteista, joka on merkitty UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Täällä voit kokea ympäristön, jossa maan alkuperäiskansa saamelaiset ovat kasvattaneet porojaan. Voit kiipeillä ja retkeillä tuntureilla, tundralla, louhikoilla – ja nähdä upeat vesiputoukset ja tunturipurot.

Sarek (jossa on yli 100 jäätikköä) ja Padjelanta (järvi ja aukeita maisemia) ovat kaksi suurinta kansallispuistoa. Sarek perustettiin jo vuonna 1909, jolloin se oli ainoa lajissaan Euroopassa. Muddus on tunnettu syvistä rotkoistaan ja Stora Sjöfallet metsistään ja alppimaisista huipuistaan.

Täällä voit nähdä hirviä, ilveksiä, ahmoja ja uhanalaisen naalin. Joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana voit ihailla revontulia. Mutta varoituksen sana: Maasto on haastavaa, joten kokemus vaeltamisesta vaativissa olosuhteissa on suotavaa, ellei pakollista.

JOKA KAUDEN AKTIVITEETTEJA

Mihin tahansa vuodenaikaan kannattaa matkata Keski-Ruotsin Fulufjälletin kansallispuistoon. Se kuuluu WWF:n perustamaan PAN-puistojen verkostoon. Puiston mahtavassa luonnossa voit vaellella metsäisissä kuruissa, retkeillä tasankojen halki ja nähdä maailman vanhimman puun.

Voit poimia marjoja, kalastaa järven rannalla tai pulahtaa uimaan kirkkaaseen veteen. Talvella voit hiihtää, ajaa koiravaljakolla tai tehdä lumikenkäretken. Hurjimmat seikkailijat voivat raivata tiensä jäätyneen, 112 metriä korkean vesiputouksen (Ruotsin korkein) harjalle.

Tukholman ja Göteborgin puolivälissä Tivedenin kansallispuistossa on enemmän vettä kuin puustoa. Tämäkin kohde on käynnin arvoinen vuoden ympäri.

ETELÄISIMMÄT PUISTOT

Jos haluat kokea lauhkeampaa luontoa ja nauttia lehtimetsistä, suuntaa maan eteläisimpiin kansallispuistoihin Söderåsen, Dalby Söderskog ja Stenshuvud. Näiden yhteinen pinta-ala on noin 2 000 hehtaaria. Kokemista riittää siis täälläkin!

MERTA JA HIEKKAA

Kosterhavetin kansallispuisto on Ruotsin ensimmäinen merellinen kansallispuisto. Se perustettiin syyskuussa 2009 ja koostuu merestä ja rannoista Kosterin saarten ympärillä.

Rannikkoteema jatkuu pohjoisessa, jossa voit käydä Perämerellä Haaparannan saariston kansallispuistossa. Täältä löytyy lukuisia matalia saaria ja paljon pitkiä hiekkarantoja.

Ruotsin kansallispuistoja hoidetaan hyvin, ja vierailijoita pyydetään kunnioittamaan koskematonta luontoa. Täältä löydät listan puistoista. Tutustu kohteisiin ennen matkaasi, jotta tiedät mitä odottaa – ja millaisia varusteita hankkia. Vaelluksille on hyvä valmistautua huolellisesti, sillä kohteesta riippuen voit sään muutoksen myötä joutua tutustumaan vaikka iglun rakentamisen jaloon taitoon!

Katso myös:


SAATTAISIT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ: