Retkiluistelu

Kerro kaverille:

Peilikirkas jää ja alla terävät luistimet – seikkailu alkakoon! Ruotsi on retkiluistelijan unelman täyttymys: kirpeän kylmät talvet ja lähes satatuhatta järveä ja jokea, joista monet jäätyvät peilikirkkaiksi reiteiksi – ja lisäksi vielä rannikko ja sen seikkailijaa kutsuvat saaristot!

RETKILUISTELU - ELÄMYKSIÄ TURVALLISESTI

Retkiluistelu on luistelua vapailla ja auraamattomilla luonnonjäillä. Luistelun olosuhteet ovat parhaimmillaan vähälumisilla rannikkoseuduilla. Retkiluisteluun kuuluu turvavarusteet ja turvallisuusohjeiden noudattaminen. Ruotsissa retkiluistelu on hyvin yleistä, joten sinne matkaavien kannattaakin ottaa luistimet mukaansa!

RETKILUISTELURETKET

Seikkailuretkillä ei ole aikaa nukkua myöhään hostellissa! Lounas pakataan reppuun ja liikkeelle lähdetään aikaisin. Epävarmoissa tilanteissa voit harkita olisiko hyötyä opastuksesta luonnonjäällä luistelemisen teknisiin saloihin.

MATKALLA ON MITTAA

Riippuen kokemustasostasi ja sisukkuudestasi luisteltu päivämatka voi vaihdella vaikkapa 25 ja 200 kilometrin välillä. Maisemat ovat matkan pituudesta riippumatta huikeita ja matkasta kannattaa muistaa nauttia!

LÄMMITTELE

Päivän voi päättää vaikka saunomalla ja rentoutuen, mutta jos olosuhteet ovat suotuisat, voit palata jäälle – kuunvalossa luistelu on maaginen kokemus!

VINKKEJÄ:

Tukholma ja Östersund ovat suosituimmat retkiluistelukohteet Ruotsissa.

Jos osallistut järjestettyyn retkiluisteluretkeen Tukholmassa tai Östersund issä, sinulla tulee olla hieman kokemusta ennestään.

Jos suuntaat jäälle ilman opasta, pyydä paikallisilta neuvoja ja tietoa jäästä ennen matkaa - erityisesti loppusyksyn tai kevään jäille!

MILLOIN?

Maan pituudesta johtuen talvi saapuu eri puolille maata eri aikaan. Jos lämpötila laskee, vesistöt saattavat jäätyä Tukholman seudulla jo marraskuun loppupuolella, ja jäät saattavat sulaa vasta maaliskuun lopussa.

Katso myös: