Melonta

Kerro kaverille:

Melojille riittää reittejä pohjoisesta etelään ja idästä länteen. Löydä pohjoisesta villi Ruotsin Lappi, lännestä maan pisin joki ja 10 000 järveä Värmlannin maakunnasta tai tutustu kajakilla meloen länsirannikon mahtavan rosoiseen maisemaan.

VILLI ELÄMYS

Melonta kanootilla tai kajakilla kaukana Ruotsin Lapissa on unohtumaton elämys, jota ei hevillä muualta löydä. Kesäaikaan auringonvaloa riittää pohjoisella napapiirillä vuorokauden ympäri ja upeissa maisemissa voi seikkailla vaikka läpi yön.

Ruotsin Lappi tarjoaa melojille elämyksiä - joet risteilevät rotkojen pohjalla ja laajojen arktisten tasankojen ja suomaiden halki. Kalix-joki ja Tornionjoki ovat seudun tunnetuimmat.

Lue lisää esimerkiksi täältä:
www.swedishlapland.com

VÄRMLANTI

Maan länsiosassa sijaitsee Värmlannin maakunta, joka on tunnettu laajoista metsistään ja 10 000 järvestään, jotka tarjoavat upeat puitteet melojille. Klarälven, Ruotsin pisin joki, halkoo koko pituudeltaan maakunnan ja päättyy Vänernin järveen, joka on yksi Euroopan suurimmista. Jos haluat valita matkakohteeksi jonkin 80 luonnontilassa olevasta järvestä ja vesireitistä alueen pohjoisosassa, suuntaa kulkusi Glasskogenin luonnonsuojelualueelle. Se on tunnettu metsistään.
Paikalliset seikkailun asiantuntijat Arvika Kanot & Turistcenterissä huolehtivat varusteistasi ja matkasi onnistumisesta. Sanonta akkujen lataamisesta saa uuden merkityksen, jos valitset seitsemän päivää kestävän retken keskellä erämaata.

Klarälven, Röjdån, Rottnan ja Svartälven tarjoavat upeita kanootti- ja kajakkiseikkailuja, ja niistä saa lisätietoa outdoor-asiantuntijoilta Vildmark i Värmland, Torsbyn kaupungissa.

LÄNSI-RUOTSI

Ruotsin länsirannikko ulottuu Göteborgista pohjoiseen Norjan rajalle asti. Nimellä Bohuslänskusten kutsuttu rannikkoalue on tunnettu rantojensa piskuisista kalastajakylistä. Rannikko on puolestaan melojan paratiisi pikkuisine saarineen ja särkkineen. Länsirannikko on laajalti tunnettu tuoreista ja mehevistä merenantimistaan, mutta myös merimelontamahdollisuus ansaitsisi mainetta maailmalla.

Miksi? Yksi hyvä syy on alueen pohjoisosassa sijaitseva Kosterhavetin kansallinen meripuisto, 450 neliökilometrin laajuinen turvasatama kaikille saarten kasveille ja eläimille niin meressä kuin maalla (onneksi saarilla ei ole autoliikennettä). Tee löytöretkiä ja tutki rauhassa tätä aluetta, missä merimelonta on vertaansa vailla Ruotsissa.

Toinen hyvä syy on Fjällbackan saaristo. Sen monet saaret tekevät sen laivaliikenteelle sopimattomaksi, joten rauha on taattu. Matkan mukavuutta lisää se, että saaret antavat tuulensuojaa melojalle. Valtaa retkelläsi yksi asumattomista saarista eväiden nauttimiseen, auringonottoon tai yöpymiseen.

Lisätietoja melonnasta Kosterin ja Fjällbackan saaristoissa saat melonta-asiantuntijoilta ja oppailta Nautopp Lysekilin kaupungista, joka sijaitsee vajaan tunnin automatkan päässä Göteborgista rannikkoreittiä pohjoiseen.

Lisätietoja merimelonnasta länsirannikolla saat täältä: West-Sweden canoe.

Länsi-Ruotsin sisämaassa sijaitsee 240 kilometrin pituinen navigoitava vesireitti järvestä toiseen, Dalslandin kanava. Paras kulkuväline tällä uskomattoman hienolla reitillä on kanootti. Melontaan hurahtaneet paikalliset järjestävät jopa vuosittain “kanoottimaratonin”. Lisätietoja siitä saat täältä. Jos tämä huippukuntoa vaativa tapahtuma ei ole makuusi, löydät lisätietoa leppoisammasta matkanteosta vesitse Dalslandissa täältä.

Ja toki suuressa Ruotsissa on monta muuta paikkaa, minne voit suunnata melomaan. Miten olisi, jos kokeilisit meloa Skånessa? Tai jos lähtisit lounaaseen, Hallannin maakuntaan? Ja tiedät varmaan, että Tukholmalla on oma saaristonsa ja kaupungin ydin on rakennettu neljälletoista saarelle? Lisätietoja täältä. Etelämpänä itärannikolla sijaitsee tutustumisen arvoinen Itä-Götanmaan saaristo.

Lisätietoja ekomatkailumerkinnän Nature’s Best ansainneista kanootti- ja kajakkiaktiviteeteista Ruotsissa saat täältä.

Ruotsin kesä kutsuu melojaa. Joten mitä enää odotat?

Katso myös: