Teema- ja huvipuistot

Kerro kaverille:

Mielekäs tekeminen pitää lapset iloisina – ja silloin aikuisetkin toki viihtyvät! Ruotsista löytyy lukuisia teema- ja huvipuistoja moneen makuun. Vaikka ne on tehty lapsille, koko perhe viettää niissä hauskan päivän.

TUKHOLMA

Ei huvipuisto eikä teemapuisto, mutta tässä yhteydessä ehdottomasti maininnan arvoinen on Junibacken. Tämä paikka Tukholmassa on kunnianosoitus Astrid Lindgrenin lastenkirjojen hahmoille. Yksi kohokohta on satujuna Sagotåget, joka vie matkalle kattojen yli, tuttujen tarinoiden maisemiin. Täällä on myös hauskoja aktiviteetteja lapsille, kirjasto ja yhteislauluhetkiä. Avoinna vuoden ympäri.

Gröna Lundin huvipuistossa Tukholmassa voi nauttia tuoksuvia hattaroita ja hotdogeja. Siellä on kovia hermoja vaativia huvipuistolaitteita kuten Twister, vanhantyylinen vuoristorata ja vauhdikas Fritt Fall (suomeksi vapaapudotus), josta muuten on upeat näkymät yli kaupungin. Tee kuten paikalliset perheet ja valitse viisi aktiviteettia (Femkamp), joissa kisataan yhdessä. Avoinna huhtikuun lopusta syyskuun loppuun.

Huimaan 90 metsin korkeuteen, josta on mahtavat näkymät yli Gröna Lundin ja Tukholman, vie Eclipse-laite, joka otettiin käyttöön vuonna 2013.

Aivan kadun toisella puolella sijaitsee ulkoilmamuseo Skansen, joka elävöittää Ruotsin historian arkea menneiltä ajoilta. Museoalueen 160 eri puolilta Ruotsia tuotua rakennusta antaa kuvan entisajan yhteiskunnasta. Alueella on maatiloja, myllyjä ja vanhan ajan kauppoja. Skansenilla on myös lapsille Galejan-huvipuisto, jossa on vanhanmallisia karuselleja ja keinuja. Skansen on niin sanottu pakollinen kohde, jos olet Tukholmassa, ja se on auki vuoden jokaisena päivänä.

GÖTEBORG YMPÄRISTÖINEEN

Lisebergin huvipuisto on Skandinavian suurin. Täältä löytyy myös yksi maailman pelottavimmista huvipuistolaitteista: Atmosfear. Se tarjoaa vapaan pudotuksen huimasta 116 metrin korkeudesta. Matka ylös vie 90 sekuntia – alas tulet kolmessa. Alueella on 35 muuta laitetta ja lisäksi todella monta ravintolaa, pikaruokapaikkaa ja kahvilaa. Löytyypä täältä myös hotelli-, mökki- ja hostellimajoitusta sekä leirintäalue. Liseberg on auki huhtikuusta syyskuun loppuun.

Göteborgissa sijaitsee myös Ruotsin suurin tiedekeskus Universeum. Älä pelästy juhlallista määritelmää “tiedekeskus” – tämä on ehdottomasti järisyttävän hauska kohde! Universeumin seitsemään kerrokseen mahtuu uskomattomia seikkailuja: kokeellisia työpajoja, avaruusaluksia, suuri akvaario-osa haikaloineen ja taputeltavine rauskuineen, tappavan myrkyllisiä käärmeitä, vuorenrinteitä ja kokonainen sademetsä apinoineen, luolamiehineen, piraijoineen jne.

Jos sinua kiehtoo Villi länsi, suuntaa kulkusi huvipuistoon High Chaparall, jonka löydät Göteborgin lounaispuolelta. Kuten arvata saattaa, tässä Western-huvipuistossa on paljon karjapaimenia, saluunoita, lavastettuja ampumakohtauksia, kullanhuuhdontaa ja postivaunuajelua. Rakennukset ja lavastukset ovat kuin suoraan länkkäreistä. Tästä paikasta pitävät niin pienet cowboyt kuin cowgirlit.

ASTRID LINDGRENIN MAAILMA

Lapset ja aikuiset rakastavat Astrid Lindgrenin kirjoja ja hahmoja, joten mikä sen parempi matkakohde kuin Astrid Lindgrens Värld Etelä-Ruotsin Smoolannin Vimmerbyssä, paikkakunnalla, missä Astrid Lindgren kasvoi.

Tämä on täynnä tuttuja maisemia ja lavastuksia sekä luonnollisesti kirjojen hahmoja, kuten Katto-Kassinen, Eemeli, Rasmus ja Peppi Pitkätossu. Täällä voit nähdä näytelmiä ja esityksiä, jotka tempaavat mukaansa perheen pienimmät. Tässä kohteessa voi yöpyä esimerkiksi mökissä tai leirintäalueella.

Ruotsin muita teema- ja huvipuistoja ovat esimerkiksi Skara Sommarland Länsi-Ruotsissa, Tom Tit Experiment Södertäljessä ja Jamtli Östersundin kaupungin lähellä.

Katso myös: