Retkeily alangoilla

Kerro kaverille:

Alankojen reitit ovat hyvin merkittyjä, kulkevat hoidetuissa metsissä ja viljelysmaiden reunamilla, ja ulottuvat aina rannikkomaisemista sisämaan etäisiin metsiin ja korpiin.

PATIKOINTI ALANGOILLA

Mikäpä olisi parempi tapa nähdä ja kokea luontoa, tutustua kulttuuriin ja perinteisiin ja tavata paikallisia asukkaita Ruotsin alangoilla!

Jotkut reitit alkavat suurista kaupungeista. Esimerkiksi 130 kilometriä pitkä reitti Roslagsleden alkaa Tukholman reunamilta ja jatkuu länsirannikon Norrtäljeen saakka. Matkan varrella on syviä metsiä, kumpuilevaa maaseutua, viikinkiajan hautakumpuja, keskiaikaisia kirkkoja, järviä ja rantoja. Norrtäljen lähelle päättyy Ruotsissa myös useita Euroopan maita halkova, kaikkiaan 5 200 kilometriä pitkä E6. Ruotsissa E6 kulkee etelän Malmöstä läpi Skoonen, Hallannin, Itä-Göötanmaan ja Sörmlannin ennen saapumistaan Tukholman korkeudelle. (E6 jatkuu Suomen puolella aina Kilpisjärvelle saakka.)

Skoonessa kokeile 140 kilometriä pitkää Åsleden-reittiä, joka on osa tuhatkilometristä, neljästä pienemmästä reitistä koostuvaa Skåneleden-reittiä, joka puolestaan jakautuu noin 80 päivämatkaan.

Teemareiteistä kannattaa mainita upeat John Bauerin reitti ja The Emigrant Trail (Utvandrarleden), jotka molemmat sijaitsevat Smoolannissa.

Lännestä löytyy lisää mahtavia teemareittejä: ”Pyhiinvaeltajain reitti” The Pilgrim Trail (Pilgrimsleden) Dalslandissa ja Västmanlandissa Bruksleden.

Jokamiehenoikeus (Allemansrätten) on osa Ruotsin perustuslakia ja antaa mahdollisuuden nauttia luonnonalueista, retkeillä ja telttailla vapaasti.

MILLOIN?

Paras aika patikoida Ruotsissa on kevään alusta myöhäiseen syksyyn.

Katso myös:


SAATTAISIT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ: