Uumajan monipuolinen tarjonta yllättää kävijän positiivisesti

Kerro kaverille:

Uumaja sijaitsee Pohjanlahden rannalla Pohjois-Ruotsissa. Sen noin 119 000 vakituisen asukkaan ohella kaupungissa viihtyvät paikallisen yliopiston noin 36 000 opiskelijaa. Tutustu monipuoliseen Uumajaan jossa on tarjolla kulttuuritapahtumia, näyttelyjä, yöelämää, hienoja ostosmahdollisuuksia ja myös kivoja aktiviteettejä lapsille.

UUMAJAAN TUTUSTUMINEN

Tutustu kaupunkiin puolitoista tuntia kestävällä opastetulla kiertokävelyllä, jonka aikana näet kaupungin rakennuksia ja historiallisia kohteita. Oppaasi kertoo tarinan siitä, miten aikanaan varsin hiljainen Uumaja muuttui Pohjois-Ruotsin suurimmaksi kaupungiksi, eläväiseksi ja edistykselliseksi keskukseksi.

Uumajan tiiviiseen kaupunkiin on hienoa tutustua myös pyöräillen. Kaupungissa on hyviä pyöräilyreittejä ja monta yritystä, jotka vuokraavat pyöriä matkailijoille - lisätietoja täältä. Pyörän vuokraamiseen tarvitset henkilöllisyystodistuksen. Jos laiskottaa, voit nauttia kaupungin maisemista myös pyörätaksin tai bussin kyydissä.

KULTTUURI, PERINTEET JA TAIDE

Uumaja on osa Västerbottenin maakuntaa, josta kertova museo Västerbottens Museum sijaitsee 10 minuutin kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Parhaillaan museota kunnostetaan ja laajennetaan, mutta se on silti vierailun arvoinen kohde näyttelyineen. Erilaisissa vaihtuvissa ja pysyvissä näyttelyissä on esillä kiehtovia valokuvia, saamelaiskulttuuriin liittyviä näyttelyesineitä sekä muuta mielenkiintoista. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Toinen ilmainen kohde on useasti palkittu Umedalen Sculpture Park, jossa on esillä niin ruotsalaisten kuin kansainvälisten taiteilijoiden teoksia. Uumaja on varsin yllättävä paikka tällaisille tasokkaille maailmanluokan teoksille. Pysyvässä näyttelyssä voi ihailla nimekkäiden taiteilijoiden kuten Louise Bourgeoisin, Anish Kapoorin ja Clay Ketterin teoksia. Myös puutarhoista kiinnostuneet arvostavat varmasti tätä paikkaa, sillä sen puutarhan on luonut Ulf Nordfjell, yksi Ruotsin parhaimmista maisema-arkkitehdeistä. Lue lisää Uumajan taidetarjonnasta täältä.

Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde on joenvarressa taidekampuksella sijaitseva arkkitehtuuristaan palkittu Bildmuseet. Tämän palkitun rakennuksen seitsemän kerrosta muodostavat audiovisuaalisen elämyksen, jossa yhdistyvät niin nykytaide, valokuvaustaide, arkkitehtuuri kuin muotoilukin.

LASTEN KANSSA

Kuten Ruotsista yleensä, löytyy Uumajastakin paljon nähtävää ja koettavaa lapsille. Vinkkejä sopivista koko perheen kohteista löydät täältä. Yksi huippukohteista on Älgens hus, joka on Euroopan ensimmäinen "hirvipuisto". Paikka on auki kesäkuukaudet, ja täällä lapset (ja muutkin) saavat tietää paljon hirvistä. Näet hirvet läheltä ja voit jopa taputella näitä metsän ylväitä eläimiä!

RUOKAILUA (JA MELONTAA…)

Uumajan keskustan tuntumasta löytyy noin 40 kahvilaa, pubia ja ravintolaa, joten löydät valikoimasta varmasti mieluisan ja sopivanhintaisen paikan. Herkullisia leipomuksia myyvä Nya Konditoriet on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1927.

Jos suunnittelet piipahdusta taidekohteeseen Umedalen Sculpture Park, vieraile samalla toki Bistro Le Garagessa, joka on valittu yhdeksi Ruotsin 500 parhaasta ravintolasta ja mainitaan maan suurimmassa ja tunnetuimmassa ravintolaoppaassa The White Guide. Tutustu täällä Pohjois-Ruotsin keittiön makuihin ja paikallisiin raaka-aineisiin lisämausteena ripaus kansainvälisyyttä.

Entä miten otsikossa mainittu melonta liittyy ruokaan? Varsin yllättävällä tavalla: Uumajassa järjestetään nimittäin ruokaretkiä melojille! Tällaisella gourmet kayaking -retkellä melotaan ensin kauniin Skeppvikin saariston reittejä - ja päätetään retki ylellisen noutopöydän ääreen Skeppvikin kartanossa.

Yhtä herkkua ei voi Uumajassa ohittaa: maista matkallasi herkullista Västerbottenin juustoa, joka on juustojen paikallinen kuningas. Tämä kuuluisa kova juusto valmistetaan Pohjois-Ruotsissa, ja se kypsytetään erityismenetelmällä vain Västerbottenissa. Juustoista pitävien lempikohde Uumajan lähellä on juustovarasto Ostens Lager Ånäsetissä. Tämä on maailman suurin juustovarasto, jossa kypsytetään kerralla noin 100 000 juustoa. Voit tehdä opastetun kierroksen ja maistella Västerbottenin juustoa mielenkiintoisessa ympäristössä.

Lisätietolinkki (eng): Ravintoloita Uumajassa

YÖELÄMÄ

Uumaja sopii myös bilehileille, sillä keskiyön aurinko ei laske ja kaupungin 36 000 opiskelijan porukka takaa sen, että pubi-, baari- ja klubitarjonta on riittävä!

OSTOKSET

Uumajan ostosmahdollisuudet ovat monipuoliset, vaikkei kaupungista heti tulisi mieleen sana shoppailukeidas. Ostoksille mielivät löytävät kaupungista kuitenkin niin kiehtovat design- ja käsityöputiikit, vintage- ja second hand -kaupat kuin ostoskeskukset kuten Kungspassagen ja MVG.

MUITA VINKKEJÄ

Pohjois-Ruotsin erämaat nurkan takana takaavat sen, että myös ulkoilusta pitävät viihtyvät Uumajassa! Seikkailuja on tarjolla monipuolisesti aina hiihdosta (laduista umpihankeen) moottorikelkkailuun, koiravaljakolla ajeluun, jokilauttailuun, survival-seikkailuihin ja ponivaelluksiin. Lista seikkailumahdollisuuksista on lähes loputon!

Umeå visitor information - tietoa matkailijoille

Katso myös: