Saamelaiskäsityöt – perinteen kantajia

Kerro kaverille:

Ruotsissa Lapin saamelaiset ovat aitoa alkuperäiskansaa. Heidän juurensa ulottuvat kauas – aina jääkaudelle 10 000 vuoden taakse. Perinteisistä luonnonmateriaaleista taidokkaasti valmistetut saamelaiskäsityöt ovat ainutlaatuisia ja ihania lahjoja.

MILLAISIA KÄSITYÖT OVAT?

Saamelaiskäsityöt jakautuvat kahteen luokkaan – kovaan ja pehmeään käsityöhön. Kovat käsityöt, joita ovat esimerkiksi poronsarvesta kaiverretut veitset ja kupit, on perinteisesti valmistettu miehille. Pehmeät käsityöt taas on valmistettu naisille. Niitä ovat esimerkiksi vaatteet, taidokkaasti tinalangasta valmistetut rannerenkaat ja muut korut sekä koivun juurista kudotut laukut ja korit eli juurikäsityöt.

MISTÄ NIITÄ VOI OSTAA?

Voit ostaa saamelaiskäsitöitä Ruotsin Lapin ja Pohjois-Ruotsin kaupungeista ja kylistä. Jos vierailet Lapin suurimmassa kaupungissa Kiirunassa, suosittelemme käyntiä Carl Wennbergin kaupassa Bergmästaregatan 2:ssa. Siellä saamelaiskäsitöitä ja -taidetta on myyty jo vuodesta 1907. Toinen maininnan arvoinen paikka on Jokkmokkin markkinat tammi-helmikuun vaihteessa. Yli 400 vuotta vanhoja markkinoita parempaa paikkaa tutustua saamelaiskulttuuriin ja käsitöihin ei voisi olla. Täältä voit ostaa ainutlaatuisia tuliaisia suoraan tuottajalta.

Jos olet niin onnekas, että majoitut Jukkasjärven tunnetussa jäähotellissa (ICEHOTEL), vieraile sen kaupassa, mistä löydät mm. saamelaiskäsitöitä ja taidetta. Tukholmassa saamelaiskäsitöitä voit ostaa jälleenmyyjiltä, joita ovat Svensk Slöjd osoitteessa Nybrogatan 23 sekä Svensk Hemslöjd osoitteessa Norrlandsgatan 20.

Katso myös: