Ruotsin Korkearannikko

Kerro kaverille:

Pohjanlahden Korkeallerannikolle on ominaista merestä kohoavat jyrkät graniittiseinämät ja kallioiset saaret. Täällä maa on kohonnut meren pintaan nähden eniten koko maailmassa – ja maisema muuttuu yhä.

UNESCON MAAILMANPERINTÖKOHDE

Korkearannikko (Höga kusten) Ångermanlannin maakunnassa Koillis-Ruotsissa on listattu UNESCOn maailmanperintökohteeksi sen ainutlaatuisen ja upean rantaviivan ja punaisen Nordingrå-graniittikallion ja -kivikon ansiosta.

SIIRTYMÄ YLÖSPÄIN

Jääkausi 9 600 vuotta sitten ja sen jälkeinen jäätikön vetäytyminen johtivat siihen, että ennen alas mereen painunut maa on kohonnut dramaattisesti ylöspäin. Maa on kohonnut jään painon väistyttyä jo noin 295 metriä.

MITEN KULKEA?

Alue levittäytyy 100 kilometriä etelästä pohjoiseen, ja keskelle jää Skuleskogenin kansallispuisto. Korkearannikkoa on parasta tutkia pyöräillen tai jalan, mutta näistä upeista maisemista voi nauttia myös auton kyydissä. Voit aloittaa esimerkiksi Örnsköldsvikin tai Härnösandin kaupungeista. Kesäaikaan myös veneet ja lautat liikennöivät rannikkoa pitkin.

TEKEMISTÄ

Osallistu alueella opastetulle majava- tai karhusafarille, saaristossa melonta-, kalastus- tai ratsastusretkelle. Voit myös pyöräillä tai retkeillä rannikkoa pitkin. Voit myös käydä katsomassa Ruotsin toiseksi korkeinta vesiputousta (90 m) Västanöfalletin luonnonsuojelualueella.

KORKEANRANNIKON VAELLUS

Korkeanrannikon vaellus on 40 kilometrin pituinen patikkaretki ja kansanjuhla, joka kulkee alueen hienoissa maisemissa. Siitä on tullut nopeasti Ruotsin toiseksi suurin vaellustapahtuma, joka kerää yhteen satoja vaeltajia kaikkialta maailmasta. Osallistu perheesi, ystäviesi tai työkavereidesi kanssa ja koe rannikkovuoriston, metsien ja kimaltavan rantaviivan ainutlaatuinen yhdistelmä.

PAKKO KOKEILLA!

Korkealtarannikolta on peräisin Ruotsin erikoisin herkku: hapansilakka. Pidit siitä tai et, surströmmingiä tarjotaan elokuun kolmantena torstaina Alftassa pidettävissä erityisissä hapansilakkajuhlissa.

MILLOIN?

Vuoden ympäri. Alueelle pääsee parhaiten loppukeväästä syksyyn.

Katso myös:


Saattaisit pitää myös näistä: