Revontulet

Kerro kaverille:

Revontulet. Aurora Borealis. Ruotsiksi norrsken. Suurimmat, kirkkaimmat, taivaallisen kauniit valoilmiöt pohjoisella pallonpuoliskolla. Niitä voi ihailla myös Ruotsin Lapissa.

MITÄ REVONTULET OVAT?

Revontulet leimuavat Ruotsin arktisella taivaalla. Ilmiö syntyy, kun auringosta peräisin olevat, magneettisesti latautuneet hiukkaset osuvat maan ilmakehään aurinkotuulen myötä. Kun hiukkaset osuvat ilmakehän kaasuihin, syntyy taivaalle henkeäsalpaavan kauniita värejä, yleensä vaaleanvihreitä ja vaaleanpunaisia sävyjä.

Koska Ruotsin Lappi sijaitsee lähellä magneettista pohjoisnapaa, tämä on hyvä paikka revontulien tarkkailuun. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten käy täällä katsomassa, miltä revontulet näyttävät. Sivulta löydät myös lisää tietoa Ruotsin Lapista.

MILLOIN JA MISSÄ?

Revontulia voi nähdä syyskuun alusta (Kiirunassa) aina maaliskuun loppuun kaikkialla Ruotsin Lapissa. Joten jos matkustat Ruotsiin harrastamaan talvilajeja, kuten hiihtoa, koiravaljakkoajelua, moottorikelkkaretkeilyä tai muuta, on hyvinkin mahdollista, että näet myös revontulia.

Parhaat mahdollisuudet revontulten näkemiseen lienevät Abiskon kansallispuistossa, Aurora Sky Stationilla. Takuita ei kuitenkaan voi antaa, sillä kyseessä on luonnonilmiö.

Tuolihissi vie sinut tarkkailutorniin, ja voit tutustua käynnilläsi myös aseman revontulinäyttelyyn, käydä sen kahvilassa ja matkamuistomyymälässä. Pukeudu asianmukaisesti eli lämpimästi!

Vuorien keskellä sijaitseva Abisko tunnetaan kirkkaasta säästään, joten mahdollisuudet taivaallisen shown näkemiseen ovat suuret.

Onnea revontulten metsästykseen!

Katso myös: