Gammelstadin kirkkokaupunki Luulajassa

Kerro kaverille:

UNESCO:n maailmanperintökohde Gammelstadin kirkkokaupunki lumoaa kävijänsä 1400-luvulta peräisin olevalla kivikirkollaan ja keskiaikaisilla kaduillaan. Punaiseksi maalatut tuvat valkeine ovi- ja ikkunapielineen toivottavat sinut tervetulleeksi.

KIRKKOKAUPUNKI

Gammelstad on suurin ja parhaiten säilynyt kirkkokaupunki Ruotsissa: Kirkon ohella täällä on 424 puutaloa, joissa on yhteensä 555 erillistä vanhaa huonetta.

Kirkkokaupungit ovat ominaisia pohjoisen Skandinavian syrjäseuduille, joissa seurakunnat olivat maantieteellisesti laajoja. Etäisyyden ohella myös sääolosuhteet hankaloittivat kulkua kirkolle, joten helpointa olikin rakentaa tupia majoitustiloiksi aivan kirkon kupeeseen. Näin seurakunnan jäsenet pystyivät osallistumaan jumalanpalvelusten lisäksi pitempiin kirkollisiin juhliin ja tapaamaan samalla muita seurakuntalaisia.

ULKOILMAMUSEO

Kirkkokaupunkia punaisine tupineen käytettiin alkuperäiseen tarkoitukseensa vielä 1950-luvulla, ja alue on vieläkin elävä yhteisö ja suuri ulkoilmamuseo. Kaikki tuvat eivät ole museokäytössä – jotkut niistä tarjoavat vielä perinteisen yöpymisvaihtoehdon kirkonmenoihin osallistuville.

TEKEMISTÄ JA KOKEMISTA

Vieraile matkailukeskuksessa, kun haluat tietää lisää ajankohtaisista tapahtumista. Voit myös osallistua viehättävälle opastetulle kierrokselle lyhtyjen valossa, vierailla mökeissä, osallistua hevos- tai rekiajelulle, oppia perinteisestä ruoanvalmistuksesta ja käsitöistä. Voit kokeilla vaikkapa taontaa, voin kirnuamista, leivän paistamista ja kynttilöiden valamista.

MILLOIN?

Avoinna vuoden ympäri.

Katso myös: