Värmlanti

Kerro kaverille:

Värmlanti sijaitsee Ruotsin länsiosassa, Norjan rajalla. Koko maakunta on suuri luonnonnähtävyys: 10 000 järveä täplittää metsämaisemaa, ja Ruotsin pisin joki Klarälven virtaa alueen halki aina Karlstadiin ja Vänernin järveen saakka, joka on yksi Euroopan suurimmista.

ANNA VIRRAN VIEDÄ

Kohota perheen tai ystäväporukan yhteishenkeä tukkilauttamatkalla pitkin Klarälven-jokea. Saatte rakentaa lautan itse asiantuntijan avustuksella, ja matkanteko sujuu kiireettömästi virran mukana noin kolmen kilometrin tuntivauhtia. Luvassa siis leppoisaa matkantekoa, kun maisemat eivät vilise silmissä!
Toinen vesiseikkailu on tarjolla Glaskogenin luonnonsuojelualueella, joka kattaa laajan metsäalueen ja 80 järveä. Tutustut seutuun parhaiten kanootin kyydissä. Voit lähteä jopa seitsemän päivän melontaretkelle ja yöpyä teltassa tai majassa. Syvät metsät, kimalteleva järvenpinta, mahdollisuus kalastaa – ja ennen kaikkea oma rauha. Eipä sitä lomalainen muuta tarvitse akkujensa lataamiseen.

Jos vesiseikkailut eivät innosta ja haluat pitää jalat kuivalla maalla, yksi vaihtoehto on yhteensä 210 kilometriä pitkä Klarälvsledenin vaellusreitti ja Klarälvsbananin pyöräilyreitti. Matka kulkee alueen eteläosassa sijaitsevasta Hammaröstä pohjoiseen maakunnan pääkaupungin Karlstadin kautta. Reitin varrelle osuu niin metsää kuin jokia, maaseutua sekä monta pientä kylää ja kaupunkia, joissa voi ruokailla ja katsella nähtävyyksiä.

Tekisikö mieli olla tekemättä mitään ja viettää hetki vaikkapa ruotsalaisen järven rannalla? Yksi parhaista paikoista rentoutumiseen Värmlannissa on varmaankin Naturbyn Säfflen lähellä, maakunnan eteläosassa. Voit yöpyä ekologisesti rakennetussa mökissä ilman sähköä. Keittiö on yhteiskäytössä, samoin puulämmitteinen sauna. Voit rauhassa miettiä, laitatko tikkuakaan ristiin vai otatko loman ihan vaan loman kannalta.

Ulkoilma-aktiviteeteista ja luontoelämyksistä ei ole Värmlannissa pulaa – täällä voit niin hiihtää, patikoida, kalastaa, meloa kanootilla tai kajakilla tai metsästää. Alueella järjestetään myös hirvi- ja majavasafareita. Lisätietoja maakunnan omalta matkailusivulta.

KULTTUURIKOKEMUS

Kulttuuri voi myös olla kylpyläkulttuuria! Vieraile Ruotsin ensimmäisessä spassa Selma Spa+ Sunnen kaupungissa. Jos haluat rentoutua, valittavanasi on nelisenkymmentä erilaista hoitoa. Lisäksi täällä on loistava kuntoilukeskus ja hyvää ruokaa.
Kaipaatko muitakin kulttuurikokemuksia? Miltä kuulostaisi vierailu maailmankuulun kirjailijan Selma Lagerlöfin kauniissa kodissa Mårbackassa? Tiesitkö, että Lagerlöf sai vuonna 1909 kaikkien aikojen ensimmäisen Nobelin kirjallisuuspalkinnon? Jos haluat jatkaa kirjallisuusteemaa, voit käväistä Ruotsin kansallisrunoilijan Gustaf Frödingin entisessä kodissa Alsters Herrgårdissa aivan Karlstadin ulkopuolella. Karlstadissa voit myös tutustua Värmlannin Museoon ja sen takana sijaitsevaan Lars Lerin museoon.
Vieraile myös Klässbolsin pellavatehtaassa, jossa käsityönä valmistettavat pellavapyyhkeet ja -liinat ovat käytössä Ruotsin hovissa ja Nobel-juhlissa.

Karlstadin kaupungin lähellä kohtaavat kaksi Ruotsin suurista vesiväylistä: 500 kilometrin mittainen Klarälven-joki ja suuri Vänernin järvi, jossa on peräti 22 000 saarta.

Lisätietoja Karlstadista löydät sivulta Destination Karlstad ja Värmlannista sivulta Visit Värmland.

MILLOIN?

Vuoden ympäri.

Katso myös: