Uppsala ja Sigtuna

Kerro kaverille:

Uppsala ja Sigtuna Tukholman pohjoispuolella ovat loistavia kohteita, joissa viihtyy hyvin päivän verran tai pitempään. Molemmissa kaupungeissa on lukuisia ihastuttavia historiallisia ja moderneja nähtävyyksiä ja kulttuurikohteita.

UPPSALA


Mitä voit nähdä ja kokea tässä yliopistokaupungissa? Aloita vierailulla keskiaikaisessa, osittain goottilaisessa tuomiokirkossa, Uppsalan katedraalissa. Vuonna 1435 käyttöön vihitty, 1800-luvulla goottilaiseen tyyliin uudistettu kohde on yksi “pakollisista” nähtävyyksistä tässä kaupungissa.
Vanha Uppsala kaupungin keskustan pohjoispuolella voi ylpeillä mahtavilla 500-luvun hautakummuillaan. Alueen museossa saat lisätietoja Svean kuninkaisiin liittyvistä legendoista ja kammottavista uhrimenoista. Gamla Uppsala -museon ohella täältä löytyy ravintola Odinsborg ja Disagårdenin ulkoilmamuseo.

Uppsala on pieni, taaja kaupunki, ja liikut siellä näppärästi paikasta toiseen kävellen, bussilla tai pyörällä.

CARL VON LINNÉ


Toinen suosikki Uppsala-listalla on Carl von Linné, Ruotsin kautta aikojen kuuluisin tiedemies ja modernin taksonomian isä. Hän eli ja työskenteli Uppsalassa 1700-luvulla, ja kaupungissa on hänen muistolleen omistettuja museoita, puistoja ja puutarhoja. Täältä löytyy kaikenlaista Carl von Linnéen liittyvää!

Jos verensokeri laskee ja lapset kitisevät, suuntaa kulkusi lähimpään kahvilaan ja tilaa annokset lettuja (pannkakor) kermavaahdon ja hillon kera. Virkistystä, menoa ja meininkiä on puolestaan tarjolla Fyrishovin vesipuistossa. Historiallisten nähtävyyksien lisäksi Uppsalasta löytyy myös hyvä valikoima liikkeitä, ravintoloita ja kahviloita – onhan se Ruotsin neljänneksi suurin kaupunki.

SIGTUNA


Millainen on Sigtunan pieni kaupunki Mälaren-järven rannalla? Se on seesteisen viehättävä ja hurmaava! Kaupunki on Ruotsin vanhin, sillä se on perustettu jo vuonna 980. Sen kiemurtelevat mukulakivikadut päätyvät pääkadulle Stora gatan, jolta löydät useita pieniä puoteja, joissa myydään ruotsalaista muotia, designia ja käsitöitä.

Jos haluat tutustua kaupungin historiaan, käy Sigtuna Museumissa. Museossa on esillä useita loistavia näyttelyitä. Jos haluat uppoutua viikinkiaikaan, poikkea museoon tai turisti-infoon Stora Gatanilla ja kysy futharkia tai avainta, jonka avulla saat selville kaupungin 150 riimukiven salat käden käänteessä. Sigtunasta löydät pienen kaupungin tunnelmaa, viikinki- ja keskiajan historiaa ja nähtävyyksiä sekä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita – unohtamatta kaunista ympäristöä.

MILLOIN?

Sekä Uppsala että Sigtuna ovat kauniita ja tutustumisen arvoisia kohteita ympäri vuoden.

Katso myös: