Taalainmaa

Kerro kaverille:

Taalainmaa Keski-Ruotsissa ulottuu lännessä Ruotsin vuoristoon ja Norjan rajalle saakka. ABBAa ja IKEAakin ruotsalaisempana tunnettua seutua leimaavat sen syvät metsät, punaiset tuvat ja kimaltelevat järvet. Taalainmaa tunnetaan myös monille tutuista Ruotsin-tuliaisista, nimittäin puusta veistetyistä taalainmaanhevosista. Juhannuksena seudun asukkaat sonnustautuvat kansallispukuihin ja tanssivat perinteisiä tansseja juhannussalon ympärillä.

TAALAINMAA INSPIROI

Vaikuttaa siltä, että Taalainmaa inspiroi suuriin tekoihin. Hyvä esimerkki on Anders Zorn (1860 - 1920), yksi Ruotsin merkittävimmistä taidemaalareista, jonka teoksia on esillä mahtavissa gallerioissa ja museoissa ympäri maailmaa. Hän asui Taalainmaan Morassa, ja täällä voit Zorngårdenissa tutustua asumuksen ohella taidenäyttelyyn ja vierailla Zorn-museossa, jossa on esillä myös muiden taiteilijoiden töitä.

Toinen seudusta inspiraatiota saanut on Carl Larsson, yksi Ruotsin rakastetuimmista taiteilijoista. Hän muutti vaimonsa Karinin kanssa kuvaukselliseen Lilla Hyttnäsiin, pieneen taloon Sundbornissa. Tästä tuli puolisoiden yhteinen taideprojekti, Carl Larssonin tila, joka nyt on niin taiteen- kuin muotoilunystävien sekä viherpeukaloiden lempikohde.

HIKINEN TAIVAL

Mora on tunnettu myös siksi, että siellä pidetään maailmankuulu maastohiihtokilpailu Vasaloppet. Jos kaipaat tosi haastetta, ota osaa 90 kilometrin hikiseen kisaan 15 000 hiihtäjän kanssa reitillä Sälenistä Moraan. Kesäaikaan voit osallistua CykelVasaniin, jossa taival taittuu maastopyörän selässä.

FALUN – TAALAINMAAN PÄÄKAUPUNKI

Falun on ajankohtainen, sillä kaupunki isännöi vuonna 2015 hiihdon MM-kilpailuja. Kyseessä on jo neljäs kerta, sillä aikaisemmin hiihdon MM-kilpailut on nähty Falunin maisemissa vuosina 1954, 1974 ja 1993.

Punamullan sävyiset ulkoseinät ovat tuttu näky Taalainmaalla – tätä punaista kutsutaankin Ruotsissa nimellä “falu-röd”. Väriä näkee eritoten UNESCOn maailmanperintökohteessa Falunin kuparikaivoksella ympäristöineen – tuleehan tämä tuttu värisävy alun perin juuri kuparista. Kaivos on huippukohde Ruotsin-matkalla, sillä alueella on paljon nähtävää myös lapsille ja monta hyvää ravintolaa ja kahvilaa.

Kaivoksen lähellä sijaitsee Sundborn, ruotsalaisen taiteilijan Carl Larssonin ja hänen vaimonsa, sisustussuunnittelija Karinin entinen kotipaikka. Carl Larsson sai inspiraatiota töihinsä niin kansantaiteesta kuin Sundbornin alueen kauneudesta. Kohde sopii yhtä hyvin niin Larssonin taiteesta kuin ruotsalaisesta muotoilusta kiinnostuneille.

Muotoilusta puhuttaessa ei pidä unohtaa taalainmaanhevosta. Näitä puisia hevosia näkee kaikkialla, mutta kannattaa piipahtaa viehättävissä kylissä Nusnäs ja Tällberg, joissa taalainmaanhevosia on perinteisesti valmistettu. Näistä kahdesta Tällberg on erityisen kuuluisa kansallispuvuistaan (naisilla mekot ja hilkat, miehillä liivit ja polvihousut) ja juhannusjuhlistaan.

KAUNISTA KUULTAVAA

Dalhalla on amfiteatteri, joka on rakennettu entiseen kalkkikivilouhokseen. Näky on mahtava ja samoin akustiikka! Tälle ulkoilmalavalle tulevat esiintymään suuretkin tähdet, ja konserttitarjontaa on oopperasta jazziin ja nykymusiikkiin.

Entä syvät metsät ja kimaltelevat järvet? Niitä löydät aivan kaikkialta Taalainmaalla.

MILLOIN?

Vuoden ympäri.

Katso myös: