Smoolanti

Kerro kaverille:

Smoolanti on yksi Ruotsin suurimmista maakunnista. Maisemaa hallitsee korkea ja metsäinen tasanko. Alue tunnetaan suurten metsien ohella sen eteläisten alankojen vehmaista viljelysmaista. Lisäksi matkailijaa odottaa idässä vierailun arvoinen rannikko saaristoineen. Maakunnassa on viitisen tuhatta järveä, joissa kävijä voi retkellään uida, kalastaa ja meloa. Varsin vaatimaton on siis tuo nimi Småland, joka viittaisi pieniin maihin.

SUURI SMOOLANTI

Smoolannin kaunis maaseutu kerää matkailijoiden kehuja myös ulkoilma-aktiviteettiensa ansiosta. Tarjolla on esimerkiksi monia vaellusreittejä; vilkaise vaikkapa Store Mossen kansallispuiston mahdollisuuksia. Entä miten olisi käynti Isabergissä, kauniilla Jönköpingin ja Halmstadin välisellä metsä- ja järvialueella? Tällä koko perheelle sopivalla alueella voi niin pyöräillä, meloa, ratsastaa kuin kalastaa. Voit rauhassa ladata akut vuokramökissä ja antaa lasten leikkiä vaikka aamusta iltaan!

Entä itärannikko ja sen saaristo? Tarjolla on hiekkarantoja, uimista, veneretkiä, kiilteleviä kallioisia saaria ja ruokailua veden äärellä. Lisätietoa rannikosta ja saaristosta löydät täältä. Jos matkustat perheen kanssa, suunnittele käyntisi Smoolannissa tämän sivun avulla; sivulta löytyy paljon tekemistä ja kokemista perheen pienimmille.

KOLME KUULUISAA

Kolme erittäin tunnettua henkilöä on kotoisin Smoolannista. Yksi heistä on maailmankuulu lastenkirjailija Astrid Lindgren. Hän on syntyjään Vimmerbystä, ja sieltä löytyy suosittu Astrid Lindgrenin Maailma. Siellä tapaat kaikki satukirjoista tutut hahmot: Katto-Kassisen, Eemelin ja Rasmuksen sekä maailman vahvimman tytön Peppi Pitkätossun.
Lapset rakastavat tätä paikkaa, ja sen teatteri, esitykset ja ympäristö tekevät vaikutuksen myös aikuisiin. Jos haluat yöpyä täällä, tarjolla on niin lomamökkejä kuin telttailualue. Myös Vimmerbyn kaupungissa on tarjolla paljon Astrid Lindgreniin liittyvää nähtävää ja koettavaa.

Maailmankuulusta kirjailijasta maailmankuuluun huonekalukauppiaaseen. Ingvar Kamprad, IKEAn perustaja, on kotoisin Smoolannista. Haluatko piipahtaa ensimmäisessä IKEA-kaupassa? Vieraile siinä tapauksessa ketjun “juurilla” Älmhultissa ja koe näyttely IKEA kautta aikojen. Ja design-teema jatkuu: Tiesitkö että myös maailmankuulu huonekalusuunnittelija Bruno Mathsson on kotoisin Smoolannista? Nyt kun tiedät, niin vieraile toki Värnamossa, jossa sijaitsee Bruno Mathsson Center.

DESIGNIN “VALTAKUNNAT”

Smoolannista löytyy niin Kingdom of Crystal kuin Kingdom of Furniture. Seudulla on nimittäin valmistettu vuodesta 1742 alkaen maailmankuulua lasitavaraa. “Lasin valtakunnan” alue kattaa neljä kuntaa, joista löytyy yhteensä 13 lasipajaa tai -studiota ja lisäksi noin 20 hotellia. Joissakin paikoista voit kokeilla lasinpuhallusta, mutta jos mieluummin säästät energiasi lasitavaran shoppailuun, riittää tehtaanmyymälöitä joka makuun. Jos haluat yöpyä teeman mukaisesti, suuntaa hotelliin Kosta Boda Art Hotel.

The Kingdom of Furniture eli “huonekalujen valtakunta” on puolestaan kutsumanimi Lammhultin kaupungin ympäristölle Smoolannissa. Tämä on ruotsalaisen huonekalusuunnittelun sydän, ja eri puolilta aluetta löytyy tunnettuja desing-brändejä kuten Svenssons in Lammhult, Bruno Mathsson International, Källemo, Abstracta. Tämä on huippukohde ruotsalaisesta designista pitäville.

Oletko miettinyt, miten kivaa olisi piipahtaa puusta rakennetussa kaupungissa, vierailla tulitikkumuseossa tai kokea höyrylaivaseikkailu? Smoolannissa tämä kaikki on mahdollista. Lisätietoja seudun museoista, kartanoista ja muista kulttuurikohteista löydät täältä!

RUOKA JA RAVINTOLAT

Isterband (sianlihaa, ohraa ja perunaa sisältävä makkara) säilötyn punajuuren ja tilliperunoiden kanssa on smoolantilainen klassikkoateria. Seudulla on tarjota myös monia muita herkkuja. Lisää tietoa Smoolannin ruokaperinteestä löydät täältä, ja tarkista myös tiedot paikallisista ravintoloista, kahviloista ja muista ruokapaikoista, joissa on tarjolla aitoja paikallisia ruokalajeja.


Uskomme, että Smoolanti, jossa riittää kauniita maisemia ja monia lapsiperheille sopivia aktiviteetteja, hurmaa sinutkin.

Katso myös: