Gotlanti

Kerro kaverille:

Gotlanti sijaitsee vain 90 kilometrin etäisyydellä Ruotsin mantereesta. Saari hurmaa kävijän niin kesällä kuin talvellakin.

GOTLANTI

Jos saavut lautalla, keskiaikainen Visbyn kaupunki (UNESCOn maailmanperintökohde) toivottaa sinut tervetulleeksi Gotlantiin. Visby on Gotlannin ainoa kaupunki ja maineensa veroinen: kesäisin kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat kaaret, “vanhan maailman” kaupat ja kiemurtelevat mukulakivikadut. Talvella maisemat ovat yhtä lailla kuvankauniit ja saaren kiireetön rauha on käsinkosketeltavaa.

Kesäaikaan suosittelemme käyntiä keskiaikaisen Visbyn kahviloissa ja ravintoloissa. Nauti vaikkapa kuppi kahvia ja paikallista sahramipannukakkua (saffranspannkaka) marjojen ja kermavaahdon kera. Tutustu kävellen keskiajan Visbyhyn ja osallistu esimerkiksi parin kilometrin mittaiselle opastetulle kävelykierrokselle, joka kulkee kaupungin keskiaikaista muuria seuraten. Poikkea matkallasi Pyhän Marian kirkkoon (Visby Domkyrka), 1400-luvun arkkitehtuurin taidonnäytteeseen. Gotlannin museo Visbyssä tarjoaa kiehtovan katsauksen koko saaren historiaan.

Gotlannin eri osiin on helppo matkustaa autolla tai pyöräillen.

Kun haluat ihailla rannikon kauniita kalkkikivipilareita eli raukkeja, vieraile Sudretissa tai Fårössä. Fårö tarjoaa nähtävää elokuvan ystäville – onhan se legendaarisen ohjaajan, edesmenneen Ingmar Bergmanin kotisaari. Raukkien ohella toinen luonnonnähtävyys on kansallispuisto Gotska Sandön. Tätä kohdetta voisi kuvailla lähes ”trooppiseksi” helmeksi taivaansinisine vesineen, hiekkadyyneineen ja silmänkantamattomiin jatkuvine hiekkarantoineen. Muista että saarella on rajalliset majoitusmahdollisuudet.

Tutustu Gotlannin viikinkihistoriaan 900-luvun Toftan Viikinkikylässä. Siellä voit kokeilla, millaista on paistaa viikinkileipää, ampua jousella, heittää kirvestä jne. Kesäaikaan Gotlannin 800 kilometrin rantaviiva tarjoaa lomailijoille lukemattomia rantoja ja piknikpaikkoja, paljon aurinkoa ja rentoutumista.

Lisätietoja löydät osoitteesta Gotlanti.fi tai käymällä turistineuvonnassa osoitteessa Donners plats 1, Visby.

Saavu Gotlantiin kesällä lentäen suoraan Helsingistä tai lautalla (meriteitse myös talvisin).

Katso myös:


Lue lisää