Vihreä Tukholma

Kerro kaverille:

Tukholman kaupungintalossa Stadshusetissa painotetaan kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisyyttä. Myös tukholmalaiset vaalivat samoja arvoja, sillä he haluavat pitää kaupunkinsa puhtaana ja vihreänä jatkossakin.

EU myönsi vuonna 2010 Tukholmalle European Green Capital -palkinnon. Kaupunki on siitä lähtien toiminut kaupunkiympäristön kehittämistyön suunnannäyttäjänä. Tule käymään ja inspiroidu sinäkin!

Kun saavut Tukholmaan, huomaat trendin heti: kevyen liikenteen väylät ovat täynnä työmatkapyöräilijöitä kypäröineen, ja monet paikalliset bussit ja taksit käyttävät uusiutuvaa ekologista polttoainetta tai biokaasua. Kesäisin voit mennä huoletta uimaan keskellä kaupunkia sijaitseville rannoille - Mälaren-järvi on kirkasvetinen ja puhdas. Vierailusi aikana voit lajitella roskasi kaupungin kirkkaanvihreisiin roskakoreihin.

Monet kaupunkikohteet olisivat myös varmaan vihreinä kateudesta, jos tietäisivät Tukholman saaristosta, jonka muodostaa 24 000 saarta, särkkää ja luotoa. Kaiken lisäksi upea saaristo sijaitsee ihan kivenheiton päässä keskustan vilinästä.

KÄVELYETÄISYYDELLÄ

Tukholma on kuin tehty kävelyyn ja pyöräilyyn. Nähtävyyksien Top 10-kohteet sijaitsevat todella lähellä toisiaan, ja voit kävellä niihin keskustasta tai vuokrata pyörän. Kaupungissa liikkuminen jalan tai pyörällä on upea kokemus myös maisemien vuoksi - onhan Tukholma rakennettu neljälletoista saarelle, joita yhdistää 57 siltaa.

Entä matkustaminen julkisilla? Paikallisliikenne on vihreä ja luotettava valinta. Bussit, junat, raitiovaunut ja maanalainen eli Tunnelbana noudattavat aikatauluja erittäin täsmällisesti. Matkanteko helpottuu, kun hankit saapuessasi Tukholma-kaupunkikortin. Kortin hinnalla saat matkustaa ilmaiseksi paikallisliikenteessä (myös saariston reittiliikenteessä), pääset ilmaiseksi yli 80 museoon ja nähtävyyteen ja saat ilmaisen sightseeing-kaupunkikierroksen. Lue lisää vihreästä matkustamisesta Tukholmassa.

Entä mitä jännittävää on tarjolla, kun pääset perille Tukholmaan?

TUKHOLMAN VIHREÄT NÄHTÄVYYDET

Kirjaimellisesti vihreimmät nähtävyydet Tukholmassa ovat toki vehreät puistot ja luontoalueet, kuten Kuninkaallinen kansallinen kaupunkipuisto. Useimmat kohteet sijaitsevat pyöräilyetäisyydellä keskustasta. Tukholman-matkallasi voit nauttia luontoelämyksistä myös pääkaupunkia ympäröivällä maaseudulla tai saaristossa. Pari esimerkkiä tarjolla olevista aktiviteeteista luontoelämyksiä kaipaaville: melonta, patikointi, opastetut pyöräilykierrokset ja luontoretket.

EKOLOGINEN KAUPUNGINOSA

Tukholman keskustan eteläpuolella sijaitsee Hammarby Sjöstad, ekologinen kaupunginosa, josta on tullut kaupungin ympäristöponnistusten maailmankuulu keulakuva. Alueen noin 30 000 asukasta ja siellä työskentelevät henkilöt ja yritykset muodostavat aktiivisen osan vihreää idylliä kestävää kehitystä kunnioittavassa kauniissa ympäristössä veden äärellä. Voit tutustua alueeseen ja sen ekologiseen toimintaan Hammarby Sjöstadin infokeskuksessa osoitteessa: GlashusEtt, Lugnets Allé 39.

Kun palaat keskustaan, voit piipahtaa Kulturhusetin (Sergels Torg) toisessa kerroksessa sijaitsevaan Ekoteketiin, missä jaetaan tietoa ympäristöasioista ja järjestetään tapahtumia, jotka liittyvät kestävään kehitykseen. Toimintaa on kaikenikäisille. Tee siis pieni ympäristöteko ja tule matkallasi tutustumaan vihreään keskukseen ihan ydinkeskustassa!

Tutustu myös videoon, jossa kerrotaan enemmän kaupungin saamasta palkinnosta ja kestävästä kehityksestä Tukholmassa.

Katso myös: