Etelä-Ruotsin

Skåne

Kerro kaverille:

Skånessa viljavat maat, metsät ja järvet muodostavat tilkkutäkkimäisen maiseman yhdessä linnojen, kartanoiden, museoiden ja upeiden puutarhojen kanssa. Tätä viikinkiajan tärkeää seutua täplittävät keskiaikaiset kirkot ja kuvankauniit renessanssityyliset kylät. Kulttuurihistoriasta saa lähes tarpeekseen, kun käväisee Ingeborrarpsin ulkoilmamuseossa ja tutustuu talonpoikaiselämää kuvaaviin näyttelyihin Kulturenissa. Myös taiteiden osalta täällä riittää nähtävää. Skåne on hopea-, lasi- ja keramiikkataiteen kohtauspaikka.

KUVANKAUNIS MAASEUTU

Skåne on maan eteläisintä seutua ja yksi Pohjois-Euroopan viljavimmista alueista. Skåne tunnetaankin laajoista tasangoistaan ja pelloistaan - maisemasta, jonka horisontissa silmä lepää.
Luoteessa vehmaat lehtimetsät vaihtuvat jylhään kallioiseen rannikkoon. Etelästä löytyvät kilometrien mittaiset valkoiset hiekkarannat, ja lännessä vihreät lehdot lepäävät kumpuilevassa maisemassa.

PUUTARHAT JA LINNAT

Eteläisestä Ruotsista löytyy lähes 300 linnaa ja puutarhaa eri aikakausilta aina 1100-luvulta 1800-luvulle. Parhaita kohteita tästä suurenmoisesta joukosta on vaikea valita, mutta jos olet lähellä Helsingborgia, käy tutustumassa Sofieron linna an ja sen puutarhaan. Renessanssityylisen linnan luona kukkivat alppiruusut tuoksuvat hurmaavasti.
Ja jos olet menossa Kristianstadiin, piipahda taidenäyttelyssä järven rannalla sijaitsevassa Wanåsin linnassa, jonka puistoa koristavat vaikuttavat veistokset.

RUOKA

Skånen seutu on tunnettu monipuolisesta maitotaloudestaan sekä hanhesta, ankeriaasta ja tuoreista maatilatuotteista. Palkittuihin lähiruokiin ja perinteisiin kuuluvat parsa, metsämarjat, sienet, äyriäiset ja hirvenliha sekä hanhi- ja ankeriaspidot.

GOLFIN HURMAA

Jos harrastat golfia, Skåne on eräs Ruotsin ykköskohteista. Täältä löytyy yli 70 kenttää, joista useat ovat huipputasoa - jotkut lukeutuvat jopa Pohjois-Euroopan parhaimmistoon! Skoonen leuto ilmasto mahdollistaa sen, että useat kentistä ovat avoinna lähes ympäri vuoden.

TENNIKSEN YSTÄVILLE

Tennistä pelaavien matkailijoiden tulee vierailla Bjären niemellä, jossa sijaitsee tunnettu tenniskaupunki Båstad. Legendaarinen kohde houkuttelee vierailijoita kesäisin läheltä ja kaukaa, eritoten heinäkuisella ATP tennis tournament -viikolla. Myös kesäkaupungin yöelämä on legendaarista!

YSTAD JA WALLANDER-KIERROS

Kuvankaunis pikkukaupunki Ystad Skånen etelärannikolla on suositun romaanihahmo Kurt Wallanderin koti. Henning Mankellin luoman poliisitarkastajan kotikaupungissa voi osallistua Wallander-kierrokseen ja tutustua Österlenin alueeseen, joka on tunnettu kauniista kumpuilevasta maisemastaan, pitkistä hiekkarannoistaan ja omenapuistaan.

Katso myös: