Sairaanhoito ja apteekit

Kerro kaverille:

Useimmissa hotelleissa ja muissa majoituskohteissa on lähistöllä toimivan lääkärin yhteystiedot, ja lääkäri voidaan kutsua tarvittaessa nopeasti paikalle. Kuntien terveydenhoitopalveluja voidaan käyttää myös hätätilanteissa, ja hotellin henkilöstö voi neuvoa hotellivieraan paikalliselle päivystyspoliklinikalle tai sairaalaan.

Euroopan yhteisöjen lainsäädännön mukaan jäsenmaasta toiseen liikkuvalla vakuutetulla on oikeus saada lääketieteellisistä syistä välttämätöntä hoitoa tilapäisen oleskelunsa aikana toisessa jäsenmaassa ottaen huomioon oleskelun aiotun keston ja hoitoetuuksien luonteen.

Oikeus hoitoon on todistettava sairaalalle ja lääkärille Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Pohjoismaissa voi oikeuden hoitoetuuksiin todistaa myös passilla.

Varmista ennen matkaa, että matkavakuutuksesi on voimassa, ja ota mukaan tarpeelliset asiakirjat.

Jos tarvitset Ruotsissa olosi aikana lääkäriä, käy lähimmässä terveyskeskuksessa (vårdcentral) tai sairaalan päivystyspoliklinikalla (akutmottagning). Ota mukaan passi, muut tarvittavat asiakirjat ja sairausvakuutustodistus.

Lisätietoja sairaanhoidosta antaa esim. Stockholm Care, puh. +46-8-672 24 00, sähköposti: info@stockholmcare.se

APTEEKIT

Reseptilääkkeitä myydään apteekeissa (Apotek), joiden aukioloajat noudattavat yleensä kauppojen aukioloaikoja. Suurissa kaupungeissa on toki ympäri vuorokauden päivystäviä apteekkeja.

Ruotsissa apteekkitoiminta vapautettiin valtion monopolista vuonna 2009, eikä kaikista apteekeista välttämättä löydy juuri sinun tarvitsemaasi reseptilääkettä. Lisäksi lääkkeiden nimet ja koostumukset voivat poiketa verrattuna Suomen tarjontaan. Kannattaakin siis varata mukaan tarpeellinen määrä matkan aikana tarvitsemiasi reseptilääkkeitä.

Katso myös: