Ruotsin Lapin lumoa Riksgränsenissä ja Björklidenissä

Kerro kaverille:

Björkliden ja Riksgränsen kuuluvat samaan hiihtokeskusperheeseen (Lapland Resorts) ja ne sijaitsevat vain 30 kilometrin päässä toisistaan. Sama hiihtopassi on voimassa molemmissa keskuksissa, mikä takaa laajan tarjonnan rinteitä sekä off piste -alueita. Keskusten välillä on päivittäin ilmainen kuljetus hiihtopassin lunastaneille. Rinteissä riittää monipuolisesti valinnanvaraa lastenrinteistä haastaviin mustiin rinteisiin.

RIKSGRÄNSEN - VAPAUTTA JA VAPAALASKUA

Ruotsin pohjoisin hiihtokeskus – täällä syntyvät trendit ja legendat. Ruotsin hiihtokeskuskulttuuri käynnistyi Riksgränsenissä viime vuosisadan alkupuolella ja siellä on tehty hiihtohistoriaa. Pohjoismaista ei löydy toista Riksgränsenin veroista hiihtokeskusta. Täältä löytyy loputtomasti mahdollisuuksia ja jatkuvasti uusia houkutuksia.

Riksgränsenissä panostetaan täysillä siihen, että se olisi Ruotsin tärkein vapaalaskukeskus. Sekä Riksgränsenissä että Björklidenissä otetaan rinnealueella käyttöön merkittyjä reittejä yhä kasvavalle joukolle hiihtäjiä, jotka haluavat käyttää nousukarvoja, tehdä hiihtonousuja ja löytää täydellisen vapaalaskutunnelman.

BJÖRKLIDEN - AKTIIVILOMA UPEISSA TUNTURIMAISEMISSA

Björkliden sijaitsee mahtavien vuorten välissä ja tarjoaa hienot näkymät. Matkailijaa odottavat upeat hiihtomahdollisuudet, mielenkiintoiset aktiviteetit ja herkullinen ruoka aidossa tunturimiljöössä. Björklidenissä olet erämaan porteilla. Teemme tähän villiin luontoon tutustumisen sinulle miellyttäväksi ja helpoksi.

TUNNELMIA LÅKTATJÅKKON TUNTURIASEMALTA

Retki Låktatjåkkoon päättyy nojatuoliin takkatulen äärelle. Otamme rennosti ja saavumme verkkaiseen "Låktan-tahtiin" Ruotsin korkeimmalla sijaitsevalle tunturiasemalle.

Isot märät lumihiutaleet peittävät ikkunaruudut ja etelätuuli raastaa mökkiä. On huhtikuu ja voisi olla kurjaa. Sen sijaan nojaudun taaksepäin vanhasta, ensimmäisen luokan junavaunusta peräisin olevaan mukavaan puunojatuoliin. Kuiva puu ritisee takassa rauhanomaisesti ja levittää ympärilleen miellyttävää lämpöä. Kuppi tuoretta kahvia käden ulottuvilla. Anna Ternheimin vanha Shoreline-kappale soi kaiuttimista ja panee varman pisteen kaikille stressin merkeille. Tämä on Låkta – sataprosenttisesti.

Selaan umpimähkäisesti Låktatjåkkosta kertovaa leikekirjaa ja mietin, mitä voisinkaan tehdä tällaisena päivänä. Alas Kårsavagge-mökille suunnittelemani retki ei ole ajankohtainen, ja pidempi tunturivaellus ei myöskään ole varteen otettava vaihtoehto. Mutta mahdollisuudet ovat täällä aivan oven ulkopuolella. Kuten Björklidenistä Låktatjåkkon ja Kårsavaggen kautta Abiskoon vievä hevosenkenkäkierros, joka on todellinen klassikko. Tai hiihtovaellus Kårsatjåkkalle tai Vassitjåkkalle.

Leikekirjan vuodelta 1939 peräisin olevassa tekstissä sanotaan:

Näiden tuntureiden hiihtomaasto on vanhojen luotettavien tunturimiesten käsityksen mukaan täysin omaa luokkaansa. Syöksylaskijat samoin kuin vähemmän edistyneet laskettelijat saavat juuri haluamansa elämykset, ja matka Låktatjåkkolta alas Björklideniin on jo vanhastaan tunnettu.

Ainoa noista ajoista mahdollisesti muuttunut asia on se, että emme harrasta syöksylaskua tuntureilla – en ainakaan minä. Pohdiskeluni keskeytyy. Björklidenistä saapuva hiihtovaellusryhmä syöksyy kirjaimellisesti 20 metrin sekuntivauhtia ovesta sisään, hyväntuulisina mutta päästä varpaisiin märkinä. Pian märkien vaatteiden haju sekoittuu tuoreiden vohveleiden ja kahvin houkuttelevaan tuoksuun. Melutaso nousee samoin kuin väri tulokkaiden poskilla.

Hiihtomaasto oli yksi syy mökin rakentamiselle tähän ainutlaatuiseen paikkaan. Se, mikä muutoin kiinnittää kävijän huomion, on avoin sijainti solan keskellä. Erityisesti tällaisina päivinä, kun tuuli raastaa mökkiä ja ihminen tuntee itsensä pieneksi. Siinä se mökki seisoo tasapainoillen tuulta vastaan Vargpassetin ja Riksgränsenin ollessa lännessä ja kallioiden ja aaltoilevien tunturinummien ollessa idässä Björklidenin suunnalla. Ei ainuttakaan tuulelta suojaavaa puuta näköpiirissä. Silti mökki on seissyt tällä paikalla yli 75 vuotta.

Björkliden oli aiemmin osa Ruotsin rautateiden (SJ) loma-asuntoyhdistystä, ja vuosisadan vaihteesta lähtien Riksgränsenin ja Björklidenin välisellä reitillä tarvittiin mökki lepopaikaksi. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1938, ja sen rahoitti SJ. Paikalle raahattiin hevosilla yli 80 tonnia rakennusmateriaalia. Mökille on matkaa Björklidenistä yhdeksän kilometriä ja korkeuseroa hieman yli 800 metriä, ja avoin sijainti pani kapuloita rattaisiin. Jos se ei ollut tuuli, joka rikkoi juuri rakennetun, niin se oli sitten liika lumi, joka esti hevosia kuljettamasta materiaalia ylös. Kustannukset nousivat tietenkin pilviin, ja Låktan suunnitelmat olivat laajamittaiset. Suunnitelmissa oli muun muassa rautatieltä ylös vievä hiihtohissi, joka toteutuessaan olisi ollut tänä päivänä Ruotsin pisin. Nyt mökki voi kuitenkin ylpeillä Ruotsin korkeimmalla paikalla sijaitsevalla ravintolallaan, baarillaan ja saunallaan.

Katso myös: