Ruotsin kuninkaalliset linnat

Kerro kaverille:

Kuninkaanlinna (Kungliga Slottet) Tukholman keskustassa, Drottningholmin linna (Drottningholms Slott) Tukholman lähellä ja Solliden (Sollidens Slott) Öölannin saarella Itämeressä tarjoavat loistavan mahdollisuuden nähdä, miten Ruotsin kuninkaalliset elävät, työskentelevät ja viettävät lomaa. Arkkitehtuurin osalta nämä linnat eroavat täysin toisistaan: yksi on barokkilinna, toinen renessanssilinna ja kolmas on italialaistyyppinen kartano.

KUNINKAANLINNA

Kuninkaanlinna on barokkityylinen rakennus, jonka suunnitteli aikoinaan arkkitehti Nicodemus Tessin nuorempi. Rakennus kohoaa kauniissa Vanhankaupungin (Gamla Stan) rannassa. Sen rauhaa vartioivat ympäristön arvokkaat rakennukset ja viehättävät mukulakivikadut. Palatsissa on yli 600 huonetta seitsemässä kerroksessa, ja rakennus on Ruotsin kuninkaan ja kuningattaren virallinen asuinsija Tukholmassa. Voit tutustua Kuninkaalliseen huoneistoon, aarrekammioon ja museoon Tre Kronor, missä voit nähdä läheltä uskomattoman määrän kruunuja, jalokiviä ja muita tavaroita. Mitä olisi “pakko nähdä”? No ainakin vahdinvaihto – se suoritetaan arkisin ja lauantaisin kello 12.15 ja sunnuntaisin kello 13.15. Pääset paikalle jalan, bussilla tai metrolla.

DROTTNINGHOLMIN LINNA

Drottningholms Slott ympäristöineen on UNESCOn maailmanperintökohde ja nykyään Ruotsin kuninkaallisen perheen vakituinen asuinpaikka. Se sijaitsee upealla paikalla vehreän Tukholman ulkolaidalla, Mälaren-järven rannalla. Sen puutarhat ovat hyvinhoidetut, ja idylliset metsät ympäröivät rakennuksia. 1600-luvun linna ympäristöineen on viihtyisä paikka, minne monet tukholmalaiset lähtevät kesäretkelle eväskori ja kirja mukanaan. Näkemisen arvoisia ovat Linnan teatteri ja kiinalainen paviljonki puutarhoineen, jonka esikuvana oli Versaillesin palatsi. Drottningholmiin pääsee bussilla, laivalla tai autolla.

SOLLIDEN

Solliden on Ruotsin kuninkaallisten kesäasunto kauniilla Öölannin saarella Ruotsin kaakkoisrannikolla. Kuninkaallisten “kesämökki” muistuttaa italialaista kartanoa. Sollidenin parhaina nähtävyyksinä voi pitää viehättäviä puutarhoja ja puistoja, paviljonkia ja näyttelyä. Tänne pääsee laivalla tai saaren mantereeseen yhdistävää maantiesiltaa pitkin.

VINKKEJÄ?

Tiesitkö, että Ruotsin kuningashuoneella on oma mobiilisovellus, jonka avulla voit tutustua kuninkaallisiin linnoihin ja saat ajankohtaista tietoa tapahtumista ja näyttelyistä. Sovellus on saatavilla iPhone- ja Android-puhelimille.

Paras päivä saapua Sollideniin on 14. heinäkuuta, kun kruununprinsessa Victoria juhlii syntymäpäiviään. Ulkoilmajuhla esiintyjineen televisioidaan koko kansan iloksi.

Talvisin Tukholmassa suosittelemme kahvilakäyntiä Kuninkaanlinnan lähellä – lämmittele hetki ja nauti vaikkapa kuppi kaakaota jossakin hurmaavan Vanhankaupungin kahvilassa.

Katso myös: