Norrlanti

Kerro kaverille:

Ruotsin laajasta pohjoisosasta löytyy paljon paikallista tuotantoa ja jännittäviä perinteitä. Kellareissa eri makuisiksi kypsytetyt vuohenjuustot harvoilta ja pieniltä Jämtlannin ja Härjedalenin tiloilta on mainittu Slow Food Foundationin listalla The Arc of Taste, johon kerätään harvinaisia herkkuja ja ruokaperinteitä, joiden jatkuvuus tulisi taata. Juustoista alueen tunnetuin ja suosituin on Västerbotten-juusto, joka on peräisin samannimiseltä alueelta. Se on kova lehmänmaidosta jalostettu, rakenteeltaan pienireikäinen ja rakeinen juusto, josta kokit loihtivat monenlaisia herkkuja.

Saamelaisten keittotaito on oma gastronominen maailmansa. Yksi peruselintarvikkeista on kevyesti suolattu ja savustettu (suovas) poronliha, jota tarjotaan useimmiten maukkaan hiivattoman leivän ja metsän puolukoiden kera. Maku syvenee, kun lihaa käsitellään perinteiseen tapaan - kylmäsavustamalla kodassa nuotion äärellä.

Itämeren pohjoisimmassa osassa, Kalixin rannikolla, on muikunmädin tuotantoon tarvittavat ainutlaatuiset olosuhteet. Muikunmätiä voi sanoa Ruotsin kaviaariksi – se on tuoreudeltaan ja maultaan erinomaista, koostumukseltaan notkeaa ja hienokseltaan suolaista.

Jämtlannin alue on herkkusuiden “eldorado”, sillä täällä riittää pieniä paikallisia ruoantuottajia. Tästä syystä Östersundin alue Jämtlannissa on nimetty UNESCOn City of Gastronomyksi. Hieman Ruotsin suurimmasta hiihtokohteesta Åresta pohjoiseen sijaitsee Fäviken Magasinet, paljon mielenkiintoa kansainvälisellä gourmet-kartalla herättänyt uusi ravintolakohde. Yksikään tosi herkkusuu ei voi vastustaa ihanaa ruokalistaa ilmiömäisen kokkikyvyn Magnus Nilssonin ravintolassa. Menu perustuu siihen, mitä ravintolan maisemissa - keskellä ei mitään - kasvaa tai mitä siellä voi metsästää.

Katso myös: