Museot Ruotsissa

Kerro kaverille:

Ruotsin museoiden tarjonta kattaa kaikkea mahdollista aina kimaltelevista kruununjalokivistä hapansilakan historiaan. Valinnanvaraa on yllin kyllin!

POHJOISESSA

Jokkmokissa Ruotsin Lapissa on perinteisesti kokoonnuttu, käyty kauppaa ja juhlittu. Tämä on Ruotsin saamelaisten solmukohta, josta löytyy saamelaiskeskus Ájtte Museum – museo, jossa on näyttelyitä niin asuista ja koruista kuin napapiirillä selviytymisestä ja mytologiasta. Käynnin arvoisessa museossa saat kattavan kuvan Lapin historiasta ja saamelaisista.

Hapansilakan museota Ruotsin Korkearannikon lähellä voisi kuvata hassuksi tai hauskaksi – jos pidät tästä haisevasta herkusta. Museo Surströmming Museum on omistettu ainoastaan tälle ruokalajille ja se sijaitsee idyllisessä Skeppsmalenin kalastajakylässä.

LÄNSIRANNIKOLLA

Länsirannikon Tanumista, UNESCOn maailmanperintökohteesta, löydät Vitlycke-museon. Täällä saat tietoa elämänmenosta pronssikaudella, kun tutustut 350 erilaiseen kalliopiirrokseen, joita taiteilija(t) 3000 vuotta sitten tekivät! Värikkäät kivitaideteokset kuvaavat ihmisiä, eläimiä, laivoja ja rekiä. Niissä on kuvattu myös metsästys- ja kotielämää. Vitlycken museo on käynnin arvoinen, sillä siellä on kalliopiirrosten lisäksi rekonstruoituja pronssikauden rakennuksia ja kattava kalliopiirroskirjasto.

GÖTEBORG

Kauniissa uusklassisessa rakennuksessa Götaplatsenin laidalla, pääkatu Avenyn lähellä, sijaitsee Göteborgin taidemuseo (Göteborgs Konstmuseum). Museon ylpeydenaihe on maailman paras 1800-luvun lopun skandinaavisen kansallisromanttisen taiteen kokoelma. Täältä löytyy monien suurten nimien, kuten Munch, Zorn, PS Krøye ja Carl Larsson, tärkeimpiä töitä. Jos sinua kiinnostaa valokuvataide, ovat Hasselblad Center ja nykytaiteen näyttelytila käynnin arvoisia.

Lähellä Vasagatanilla sijaitsee Röhsska, jossa on esillä Ruotsin kattavin pysyvä näyttely Ruotsin muotoilua menneeltä ja nykyajalta. Täältä löytyy myös mielenkiintoisia vaihtuvia muotoilu- ja käsityönäyttelyitä, erinomainen kauppa ja suosittu kahvila.

TUKHOLMA

Tukholman Djurgårdeniin aukeaa huhtikuussa 2017 yksi mielenkiintoinen käyntikohde lisää, kun uusi Vikingaliv-museo avataan. Museossa voit uppoutua viikinkien historiaan ja kuulla uusimmista viikinkiajan historiallisista löydöksistä. Vikingaliv sijaitsee Vasa-museon ja Spritmuseetin välissä.

Harvoinpa historiallisia epäonnistumisia ja onnettomuuksia on museoitu, mutta ruotsalaiset ovat tehneet sen onnistuneesti Vasa-museossa (Vasamuseet) Tukholmassa. Museo on rakennettu Vasa-laivan ympärille, joka on maailman ainoa 1600-luvulta säilynyt alus. Laivan hylyn pelastaminen kuivalle maalle on todella mielenkiintoinen tarina – lähes yhtä dramaattinen kuin laivan uppoaminen. Jo pelkästään laivan kauneus ja koko ovat vaikuttavat: lähes 700 puuveistosta koristaa alusta. Saat tietää, miten Vasa rakennettiin, miten ja miksi se upposi ja miten se nostettiin Mälarenin järvestä Tukholmassa. Myös laivan konservointi tuleville sukupolville on mielenkiintoinen tarina, jonka saat kuulla samassa museossa.

Skansen Djurgårdenilla on elävä museo, jossa voit nähdä, miten Ruotsissa elettiin ja tehtiin töitä 1800-luvulla. Skansenin laajalla alueella pidetään myös jouluna ja juhannuksena perinteisiä juhlia. Kiertele rauhassa ja tutustu maataloihin, myllyihin, vanhan ajan kauppoihin ja upeaan puukirkkoon. Yhteensä alueella on noin 160 eri puolilta Ruotsia tuotua rakennusta, jotka henkivät entisajan arkea. Täällä on myös eläintarha, jossa elää hirviä, susia, ilveksiä ja karhuja. Skansen on yksi Tukholman tärkeimmistä turistikohteista ja auki vuoden jokaisena päivänä.

Muita mielenkiintoisia museoita pääkaupungissa ovat Moderna Museet, Dansmuseet kauniine asuineen ja Tekniska Museet.

MALMÖ

Malmö Konstmuseum (Malmön taidemuseo), Kaupunginmuseo (Stadsmuseum), Luonnonhistoriallinen museo sekä Tekniikka- ja merenkulkumuseo sijaitsevat kaikki Malmöhusissä.

Kaupunginmuseossa saat tietää Malmön ja sen ympäristön historiasta. Taidemuseossa on puolestaan suurin kokoelma 1900-luvun ruotsalaista taidetta. Luonnonhistoriallinen museo on kuuluisa loistavasta akvaariostaan ja täytetyistä eläimistään. Raitiovaunuja, suihkukoneita, U3-sukellusvenettä sekä muita tieteen ihmeitä voit nähdä Tekniikka- ja merenkulkumuseossa.

RUOTSIN SYDÄNMAILLA

Erilainen museokohde ja UNESCOn maailmanperintökohde on Falunin kaivos (Falun gruva), hämmästyttävä ihmiskäden aikaansaama luonnonihme, joka on tunnettu myös siksi, että sen löydökset ovat vaurastuttaneet Ruotsia. Täältä löydät myös kaivosmuseon, jonka historia ulottuu vuoteen 1687. Museo kertoo kaivoksen ja sen toiminnasta vastanneen yrityksen historiasta. Sekä kaivos että museo on palkittu Michelinin tähdellä, jonka voi sanoa olevan laadun tae vailla vertaa!

Saat eniten irti vierailustasi osallistumalla opastetulle kierrokselle. Useimmissa Ruotsin museoissa on myös hyviä ravintoloita tai kahviloita. Käväise myös museoiden kaupoissa, sillä niissä voi tehdä muotoilu- ja käsityölöytöjä.

Katso myös: