Tukholman

Millennium-kierros

Kerro kaverille:

Maailmankuulut Millenium-kirjat on kirjoittanut jo edesmennyt ruotsalainen kirjailija Stieg Larsson. Hollywood-elokuvaksikin taipunut jännittävä tarina näytti rauhallisena pidetyn Ruotsin pimeän puolen koko maailmalle. Tähän mennessä jo yli 60 miljoonaa ihmistä on lukenut Larssonin kynästä lähteneen kiehtovan tarinan!

KIRJAT

Stieg Larssonin Millennium tour on kävelykierros, joka perustuu kirjoihin Tyttö joka leikki tulella, Miehet jotka vihaavat naisia sekä Pilvilinna joka romahti.

KIERROS

Kierros aloitetaan Södermalmilta, Bellmansgatan 1:stä, päähenkilö Mikael Blomqvistin kotiosoitteesta. Reitti jatkuu kirjojen keskeisten tapahtumapaikkojen, kuten baarien, kahviloiden sekä toisen sankarin Lisbeth Salanderin asunnon ohitse.

HENGÄHDYSPAIKAT

Jos sinulla ei ole kierroksen jälkeen aikaa drinkille Kvarnenissa tai kahvikupposelle Mellqvistissä, palaa toki myöhemmin uudestaan – nämä tukholmalaisten suosikit pitävät pintansa!

KESKENERÄISIÄ ASIOITA PÄÄTÖKSEEN

Millenium-kirjasarjan neljäs kirja jäi Larssonilta kesken, sillä hän kuoli äkillisesti vuonna 2004. Hänen elämänkumppanillaan Eva Gabrielssonilla oli hallussaan hänen tietokoneensa, mutta ei oikeuksia kirjaan, sillä he eivät olleet naimisissa eikä hän jättänyt testamenttia. Larssonin perhe omistaa oikeudet kaikkiin jäljellä oleviin materiaaleihin ja kirjahahmotelmiin, joista David Lagercrantz kokosi neljännen teoksen Se mikä ei tapa (Det som inte dödar oss), joka julkaistiin vuonna 2015. Lagercrantz tunnetaan myös jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicin henkilökuvan kirjoittajana.

TIESITKÖ ETTÄ..

Lonely Planet valitsi Millennium-kierroksen 1. sijalle maailman suosituimpien kirjallisuuskävelyiden joukkoon lokakuussa 2014.

Jos haluat Millennium-kierrokselle ilman opastusta, voit ostaa Millenium-kartan Stockholm Visitor Centeristä.

Larssonilla oli vaikeuksia löytää kirjoilleen julkaisija. Kaksi ruotsalaista kustantajaa ehti hylätä hänen käsikirjoituksensa, ennen kuin Norstedt uskaltautui Larssonin teosten julkaisijaksi. Vaikeuksia oli myös englanninkielisillä versioilla – lopulta pieni lontoolainen kustantaja Christopher Maclehose otti riskin – jota ei varmasti ole tarvinnut katua!

Kirjoista on tehty ruotsinkieliset elokuvat. Ensimmäinen Hollywood-versio The Girl with the Dragon Tattoo sai ensi-iltansa Tukholmassa joulukuussa 2011.

MILLOIN?

Stieg Larssonin Millennium-kierrosten aikataulut ja hinnat löydät Tukholman kaupunginmuseon kotisivuilta.

Katso myös: