Smaken av Vest-Sverige og Gøteborg

Matopplevelser i Vest-Sverige og Gøteborg

Kerro kaverille:

Gøteborg er en matby med fokus på havet og Vest-Sveriges matfat bugner av gode fristelser

Gøteborg - en storby for matelskere!

Gøteborg sin beliggenhet ved havet gir tilgang til fersk fisk og skalldyr av beste kvalitet og smak. Det, sammen med en genuin kafékultur gjør Gøteborg til en storby for matelskere!

Byen har alt fra sjarmende kafeer, til topp kroer som serverer husmannskost og flotte gourmetrestauranter. Men byen har også kulinariske severdigheter som den ærverdige Saluhallen, Feskekörka og fiskeauksjonen for morgenfugler. Byen er et gourmetparadis for folk som elsker sjømat. Og det er ikke begrenset til flotte spisesteder. I Gøteborg finner du sjømat på hvert eneste gatehjørne, og derfor kalles byen for Sveriges hovedstad for ferske skalldyr med The Big Five: Hummer, reker, østers, blåskjell og kreps.

I Gøteborg er det å ta en fika, altså en kaffekopp, både smart og godt. Byen er proppfull av supre kafeer. Vasastan, Haga og Linnéstaden er bydeler som er særdeles inviterende, og en får med seg litt av byens sjel når en sitter på en sjarmerende fortauskafè og nyter livet, arkitekturen og stemningen rundt i byen. Du vil også kunne finne en mengder pølseboder i byen. Og de er ikke som de norske. Svenskene har sin egen unike versjon av pølser, og løfter begrepet pølse i brød til et helt nytt nivå.

I tillegg til fisk og skalldyr har nærområdet mengder av sesongprodukter av vilt, bærsorter og meieriprodukter. Kokkene verner om sine råvarer, bruker mye lokalt produsert og økologisk mat finner du også mye av. Kokkenes moderne matlaging tar vare på svensk tradisjon som igjen kombineres med nye smaker og idéer fra hele verden.

Tuukka ervasti restaurnat

Vest-Sveriges matfat

Det finnes en grunn til at du skal falle for fristelsen til å besøke genuine fiskesamfunn som Fjällbacka, Grebbestad, Smögen, Marstrand og Fiskebäckskil. Her opplever du nemlig selve sjelen i Bohuslän, Vest-Sverige og arkitekturen og smågatene fremstår akkurat slik de gjorde for flere hundre år siden. Såklart et måltid i disse omgivelsene smaker ekstra godt!

Fisk og skalldyr er spesialiteten på mange av spisestedene i Bohuslän, og de har gått sammen om å lage konseptet Skalldyrsreisen som avvikles hver høst. Det betyr at du kan kjøre fra sted til sted på kort tid, og oppleve mange forskjellige aktiviteter og menyer som er relatert til hav og skalldyr. Du kan bli med på hummersafari på havet og dra opp din egen gourmetmiddag, dykke etter østers, delta på smakfulle krepselag eller spise julebord med smak av vestkysten.

Med sine dype skoger, tusenvis av sjøer og frodige landbruk, er det duket for fest på Dalslands middagsbord. Innsjøfisk, storvilt og spesialiteter som bever er bare noen av herlighetene steder som Falkholts og Baldersnäs serverer. I tillegg fins det mange flotte spisesteder i Åmål og Bengtsfors. Og vi kan ikke glemme Västergötland. Med sjøer som Vättern og Vänern i tillegg til Göta Kanal, er det ikke rart at innsjøfisk står på mange av menyene til de Västergötlandske kroene.

Fredrik Broman

Hele 25 gourmetrestauranter og kroer i Västergötland, Dalsland og Bohuslän har kvalifisert seg til å bli med i Vestsvensk Mersmak. Samtlige tilbyr kvalitetsmåltider utenom det vanlige, basert på lokale råvarer og mattradisjoner.

Katso myös: