Laskettelua oikeilla tuntureilla

HEMAVAN TÄRNABY

Kerro kaverille:

Hemavan ja Tärnaby ovat kaksi Ruotsin Lapissa sijaitsevaa keskusta, joissa voivat lasketella kaikentasoiset laskettelijat. Kylät sijaitsevat Västerbottenin läänissä, jossa vallitsee Lapille tyypillinen maisema.

Hemavanin ja Tärnabyn välinen etäisyys on 18 km. Matka keskuksesta toiseen taittuu parhaiten omalla autolla tai taksilla. Hemavanin alueella on yhteensä 10 hissiä, 50 rinnettä, kaksi lumipuistoa ja skicross-rata. Hemavanissa on myös vapaalaskuparatiisi Kobåset, jota moni pitää Ruotsin parhaana vapaalaskualueena. Tärnabyssä on viisi hissiä ja 30 rinnettä, ja niiden joukossa lajin kuuluisuuksien mukaan nimetyt rinteet Ingemarbacken, Ringbranten ja Anjabacken.

Hemavan–Tärnaby houkuttelee talvisin laskettelijoita, lumilautailijoita ja lumikelkkailijoita kaikkialta Pohjoismaista. Hiihtokeskuksessa voi harrastaa murtomaahiihtoa ja laskettelua, helihiihtoa, moottorikelkkailua, pilkkimistä ja muita talvilajeja. Mutta myös kesäisin alue tarjoaa paljon houkuttelevaa toimintaa, kuten tunturivaellusta, kalastusta, pyöräilyä ja luolaseikkailuja, ja tunturiluonto vetää puoleensa useimpia kävijöitä.

Hemavan–Tärnaby sijaitsee Euroopan suurimman koskemattoman erämaan, Vindelfjällenin luonnonsuojelualueen laidalla. Alue on kooltaan 550 000 hehtaaria ja siellä on kolmen saamelaiskylän kesälaidunmaa-alue.

Hemavanista alkaa vaellusreitti Kungsleden, joka päättyy pohjoispuolella 450 km:n päässä sijaitsevaan Abiskoon. Kylille ja laaksoille ovat tunnusomaisia pienet yritykset ja henkilökohtainen palvelu. Eroamme muista tunturikohteista selvästi siinä, että toimintaamme leimaa yksilöllisyys. Jättimäisiä rakennuksia ei ole. Se on ehkä yksi syy siihen, miksi monet vieraistamme päättävät palata takaisin vuosi toisensa jälkeen.

Paljon tarjontaa viihtyisän ja aidon tunnelman kera

Hemavan on kasvava kylä, jossa on suuri valikoima ravintoloita, kauppoja ja huvituksia. Samanaikaisesti kylästä heijastuu aitouden tunne, ja suurkaupungin pauhu tuntuu täällä etäiseltä. Pitkän laskettelupäivän jälkeen voi istahtaa nauttimaan kahvikupposen jossakin monista ravintoloista tai vaikkapa rentoutua saunassa tai kylpeä kylpytynnyrissä ja ihailla samalla tunturien suuntaan avautuvaa huikeaa maisemaa. Niille, jotka kaipaavat laskettelupäivän jälkeen reippaampaa menoa, tarjolla on vauhdikasta afterski-toimintaa Hemavanin Högfjällshotellissa, hienoja lauluesityksiä En Trappa Upp -baarissa ja illan päätteeksi vaikkapa Lappkastet-yökerhon ohjelmaa. Lisätietoa ravintoloista ja huvituksista löydät Hemavan-Tärnabyn viihdekalenterista.

Laskettelua Hemavan Tärnabyssä, Kuva: Sam Hedman

Tärnaby – laskettelun maailmanmestaruustehdas

Täältä löytyy varmasti eniten taitavia laskettelijoita suhteessa asukaslukuun. Melkein joka toisessa korttelissa ja joka toisella kadulla asuu joku, joka on voittanut Ruotsin mestaruuden, osallistunut maailmancupiin tai maailmanmestaruuskilpailuihin tai ainakin voittanut naisten mestaruuden. Tai osallistunut olympialaisiin. Ingemar Stenmarkista, Stig Strandista, Thomas Ringbrantista, Anja Pärsonista, Jens Byggmarkista, Bengt Fjällbergista ja monista muista on tullut erittäin taitavia laskettelijoita kuuluisassa Ingemarbackenissa.

Kun tarkastelet Tärnabyn rinnekarttaa, huomaat, että ne on kaikki nimetty kylän urheilutähtien mukaan. Mukana on yleisesti tunnettuja nimiä, kuten Ingemarbacken, Anjabacken ja Stigsvängen, ja joitakin paikallisten kuuluisuuksien mukaan nimensä saaneita, kuten Åsaliden, Ringbranten ja Mikkelspasset.

Lautalla Vaasasta Uumajaan

Wasaline tarjoaa joka päivä matkoja Pohjanlahden yli Wasa Express -laivalla. Vaasan ja Uumajan välinen yhteys tarjoaa Pohjanlahden ylitse oikotien, jota käyttämällä säästää monta kymmentä ajokilometriä. Wasalinella saavut kohteeseesi levänneenä neljässä tunnissa. Laivamatkan aikana voit nauttia hyvästä ruoasta ja juomista.

Vaikka etäisyys Tukholmasta on lähes 1000 km, Arlandasta lentäen pääsee perille nopeasti. Tukholmasta on kuutena päivänä viikossa lento Hemavan-Tärnabyn lentoasemalle. Uumajasta on paljon bussivuoroja hiihtokeskukseen. Lapplandspilen-linja-autoyhtiön vuorojen lisäksi Tukholman Cityterminalenista on suora linja-autoyhteys muutaman kerran viikossa. Etelä-Ruotsista pääsee (yö)junalla Vännäsiin, josta loppumatka Hemavan-Tärnabyhyn taittuu linja-autolla. Hemavan-Tärnaby sijaitsee lähellä Norjan rajaa, ja lähin suurempi taajama on noin 100 km:n päässä Hemavanista sijaitseva Mo i Rana.

Saamelaiskulttuuri näkyy alueella monessa mielessä ja on kehittynyt siellä aikojen saatossa. Tärnabyssa on saamelainen koulu, ja Hemavan-Tärnabyn ympäristössä sijaitsevissa kahdessa saamelaiskylässä – Vapsten ja Ubmeje – harjoitetaan hyvin aktiivista poronhoitoa.

Katso myös: