Lapsiystävälliset museot

Kerro kaverille:

Kolmen suurkaupungin museot ovat täynnä näkemistä – ja lasten iloksi myös tekemistä!

TUKHOLMA

Nouse bussiin numero 2 Slussenin asemalta ja vie lapset Lelumuseoon (Leksaksmuseet) Södermalmin kaupunginosaan. Siellä voit nähdä esimerkiksi Meccano-leluja (muistatko ne?), Legoja, Barbie-nukkeja (ja ehkä myös Kenin tai kaksi) ja Playmobil-leluja. Siellä on myös lasten teatteri ja Walt Disney -kokoelma (Musserummet). Esillä on myös höyrykoneita, pienoisrautateitä ja paljon muuta. Täällä viihtyvät takuuvarmasti myös aikuiset!

Vanhassa kaupungissa, kauniissa 1700-luvun rakennuksessa, sijaitsevassa Postimuseossa riittää paljon mielenkiintoista puuhaa lapsille. Museon ravintolassa voi nälän yllättäessä syödä maittavan lounaan.

Vieressä sijaitsevassa Tukholman liikennemuseossa (Spårvägsmuseet) voi tutustua Tukholman joukkoliikenneverkoston menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Voit ajaa metrolla sekä vanhalla raitiovaunulla, ja lapset voivat leikkiä konduktööriä. Täällä ei tekeminen lopu!

Ruotsin luonnonhistoriallinen museo esittelee runsaasti luonnon ihmeitä, kuten fossiileita, merenalaisen maailman kummallisuuksia ja arktisten alueiden erikoisuuksia. Tukholman yliopiston lähellä sijaitsevassa suuressa barokkityylisessä rakennuksessa on esillä vaihtuvia ja pysyviä näyttelyitä. Muista varata liput myös Cosmonovaan, jossa on jättiläismäinen kupolin muotoinen valkokangas. Siellä esitetään vaikuttavia 3D-elokuvia, kuten Journey to the South Pacific, Wild Africa ja A Beautiful Planet. Museo on mukaansatempaava, ja näyttelyt ovat opettavaisia ja helposti lähestyttäviä. Voit tutustua täällä esimerkiksi ihmiskehosta, maapallon ilmastosta ja Ruotsin luonnosta kertoviin näyttelyihin.

Djurgårdenin saarella sijaitseva Skansen on maailman suurin ulkoilmamuseo, ja sen yli 150 rakennusta on tuotu eri puolilta Ruotsia. Skansenin lasivalimot, leipomo, maatilat, saamelaiskylä ja keskusta kauppoineen valaisevat loistavasti Ruotsin mennyttä aikaa. Alueelta löydät myös eläintarhan, akvaarion, vanhan ajan huvipuiston ja lapsille suunnatun eläintarhan. Varaa kokemukseen kokonainen päivä, jos vain voit – täällä viihtyy nimittäin koko perhe.

Samalla saarella sijaitsee myös kuuluisa Vaasa-laivan museo, jossa on nähtävillä maailman ainoa täysin ehyt ja kokonainen laiva 1600-luvulta. Ihan museon naapurissa sijaitseva Junibacken (kotisivu suomeksi) ei ole varsinaisesti museo, vaan ihastuttava kunnianosoitus Astrid Lindgrenin teoksille ja niistä tutuille hahmoille. Täällä lapset saavat leikkiä ihanassa ympäristössä ja koko perhe voi nauttia satujunan kyydistä. Södermalmin torilla sijaitsee puolestaan Tukholman kaupunginmuseo (Stockholms Stadsmuseum). Sen leikkihuone Torget tarjoaa mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa lapsille. Kaupunginmuseot tilat ovat parhaillaan remontissa ja aukeavat yleisölle täysin uudistuneina jälleen syksyllä 2017.

Jos etsit viikinkitunnelmaa ja olet kiinnostunut historiasta, vieraile keskustassa vietetyn päivän jälkeen Björkön saaren Birkassa.

GÖTEBORG

Göteborgin Södra Vägenillä sijaitseva Universeum on elämys! Tämä tiede- ja oppimiskeskus tarjoaa seitsemän näyttelyä seitsemässä kerroksessa. Niiden englanninkieliset nimet kertovat, mitä jännittävää on odotettavissa: Dangerous Beauties, Job Land, the Rain Forest, the Ocean Zone, Water's way, Kaleido ja Explora. Universeum tarjoaa vastauksia moniin lapsia askarruttaviin kysymyksiin. Näyttelyt ovat myös todella käytännönläheisiä, ja lapset pääsevät kokeilemaan vaikkapa kiipeämistä avaruusalukseen! Ocean Zone, Rainforest ja Water’s Way tarjoavat varsinaiset vau-elämykset, joten suuntaa niihin ensin.

Göteborgin Packhuskajenin Gothenburg Maritime Adventure Centre tarjoaa merihenkistä seikkailua. Siellä voit nähdä 20 museoaluksen kokoelman, johon kuuluu esimerkiksi sukellusvene ja erilaisia sota-aluksia. Keskuksessa on paljon vuorovaikutteisia meriaiheisia aktiviteetteja. Gothenburg City Cardilla pääset sisään ilmaiseksi.

Muita lapsiystävällisiä museoita Göteborgissa: lentokonemuseo Aeroseum, maailman kulttuurien museo Museum of World Culture, luonnontieteellinen museo Gothenburg Natural History Museum ja Göteborgin kaupunginmuseo. Tiesitkö, että Göteborgin luonnontieteellisessä museossa on esillä maailman ainoa täytetty sinivalas?

MALMÖ

Malmöhusin linna (Malmöhus Slott) isännöi useita museoita. Siellä sijaitsee niin taidemuseo, kaupunginmuseo kuin luonnonhistoriallinen museo. Kaikki museot ovat linnoitustyyppisissä rakennuksissa vallihautoineen. Kattojärjestöön Malmön Museot kuuluu myös useita muita museoita eri puolilla kaupunkia, esimerkiksi Teknologia- ja meritalo (Technology and Maritime House).

Luonnonhistoriallinen museo on kaupungin museoista lapsiystävällisin, ja siellä on esillä täytettyjä eläimiä ja lintuja sekä geologisia näytteitä maasta. Museon kohokohta lapsille on varmasti “yönäyttely”, jossa voi nähdä esimerkiksi eksoottisia sammakkoeläimiä, ja upea akvaario koralliriuttoineen ja trooppisine kaloineen.

Museoiden aukioloajat ja pääsymaksut voit tarkistaa niiden kotisivuilta.

Katso myös: