Kokit ja ravintolat

Kerro kaverille:

Uusi ruotsalaisten kokkien sukupolvi vaikuttaa nyt gastronomian kansainvälisellä kentällä. Vaikka pääkaupunki Tukholma osoittaakin kehityksen suunnan, myös muiden kaupunkien, kuten Göteborgin ja Malmön, ravintolakulttuuri on eloisaa ja energistä. Jännittävää ja erityislaatuista gastronomiaa löytää myös yllättävistä kohteista kaukana suurkaupunkien vilinästä.

Kokit kautta maan saavat inspiraatiota luonnosta, kun he ruoanlaitossaan käyttävät uudella ja kokeilevalla tavalla metsien tarjontaa ja paikallistuotannon herkkuja. Tämä merkitsee uusien polkujen etsimistä uudessa maastossa, mutta samalla kokit tukeutuvat perinteisiin ja uudistavat omaan tyyliinsä sopiviksi ruoanlaittoon liittyviä käsityötaitoja ja -tekniikoita. Kokin ammatti on kehittynyt muutosten myötä, ja nyt painotetaan ruoanlaiton ohella myös parhaiden raaka-aineiden löytämistä ja läheisiä suhteita ruoan tuottajiin.

Ruotsalaiseen gastronomiaan kuuluu myös avoimuus – halu inspiroitua muiden maiden ruokakulttuureista. Ruotsalainen keittotaito ei olisi sijoittunut nykyiseen gastronomian kärkijoukkoon, ellei muiden kulttuurien vaikutuksia olisi otettu vastaan ennakkoluulottomasti. Viisikymmentäluvulta lähtien Ruotsi on ottanut vastaan suuren määrän maahanmuuttajia eri puolilta maailmaa. He ovat osaltaan edistäneet ruotsalaisen ruokakulttuurin kehitystä niin tuotteidensa, tekniikoidensa kuin perinteidensä myötä. He ovat myös auttaneet luomaan monipuolista ravintolatarjontaa, jossa on edustettuna vaikuttava määrä erilaisia keittiöitä.

Kokkien menestyksestä kertoo se, että ruotsalaisista ravintoloista kaksi on mainittu listalla The World’s 50 Best Restaurants. Kymmenen ruotsalaista ravintolaa on ansainnut myös Guide Michelin -tähden.

Lähde: The World's 50 Best Restaurants


Frantzén/Lindeberg – Three Dishes from vdKG Design on Vimeo.


MD All Episodes from Mathias Dahlgren on Vimeo.

Katso myös: