Gøta Kanal og Dalslands kanal

Opplev kanalene i Vest-Sverige!

Kerro kaverille:

Ferdes med båt, eller hvorfor ikke sykle langs den!

På Gøta Kanal kan du ferdes med båt, men du kan også sykle langs den! Følg det varierte naturlandskapet og slusene som bringer deg til sjarmerende byer som Sjötorp.

Bygget for hånd av 58.000 soldater

Det var statsråden Baltzar von Platen som startet byggingen av Gøta Kanal i 1810. Og den er et mektig syn; av strekningen på 190 kilometer er 87 av dem håndgravd – av 58.000 soldater som brukte over 20 år på arbeidet! Navnet skriver seg fra området den går gjennom, Gøtaland.

På 1800-tallet hadde kanalen stor betydning som transportvei, men i dag er den snarere en av Sveriges mest besøkte turistattraksjoner. Sammen med Trollhätte Kanal som strekker seg fra Vänern til Gøteborg, danner Gøta Kanal en vannvei tvers gjennom Sverige fra kyst til kyst.

Bredt aktivitetstilbud i Sjötorp

Gøta Kanal har 58 sluser, starter i Sjötorp ved Vänern, og går til Mem ved Östersjön. Byen Sjötorp er altså stedet der det hele starter! Her kan du leie sykkel for noen timer – eller dager! Kart medfølger, og Sjötorp har 8 kanalsluser på en strekning på drøye 3 kilometer. En bit längre bort ligger Norrkvarn med populära barnens minikanal. Sjötorp har også strender og boder med kunsthåndverk, pluss kanalmuseum og koselige kafeer.

Langs kanalen fins attraksjoner som Läckö Slott, Karlsborg Festning og byen Motala – Sveriges industris vugge. Reiser du med barn? Dra til Sjötorp, Töreboda og Norrkvarn, der fins gjestehavner med sykkelutleie, underholdning og overnatting!

Mer om Gøta Kanal på vastsverige.com her

Ta en padletur gjennom Dalslands Kanal

Området Dalsland ligger rett innenfor Bohuslän. Knallgrønne skoger, tusenvis av sjøer, et rikt dyreliv og Dalslands Kanal fra 1868 er stikkord for hva som venter! Lei en kajakk og opplev sjøene og naturen i eget tempo; langsmed hele fins leirplasser du kan slå deg ned med telt på. Eller padle gjennom noen av kanalens 31 sluser; de binder sammen et av Europas vakreste sjøsystemer!

Mer om Dalsland kanal på vastsverige.com her

Katso myös: