Joulupöytä eli julbord

Kerro kaverille:

Joulunalusaikana ja jouluna eri puolilla Ruotsia nautitaan noutopöydästä, jota kutsutaan joulupöydäksi (julbord). Pöytä – tai paremminkin pöydät – on katettu kukkuroilleen maistuvia ruokia. Ja järjestelmällisillä ruotsalaisilla on, totta kai, perinteinen tapa nauttia ateriasta: jokainen ruokalaji syödään rauhassa yhteensä viideltä lautaselta, ja ohessa nautitaan sopiva määrä snapseja ja olutta. Maha tulee helposti täyteen jo ennen puoliaikaa!

MILLOIN:

Jouluaattona, joulupäivänä tai yleensä joulukuussa, kun ravintolat kattavat pöydän koreaksi joulujuhlaa viettäville työporukoille.

MISSÄ:

Kaikkialla Ruotsissa. Pöydän antimet voivat vaihdella alueittain.

KUKA:

Julbord on yleensä koko perheen ateria jouluaattona, mutta monet nauttivat ateriasta jo etukäteen ja kutsuvat joulukuun viikonloppuina ystäviä kotiinsa nauttimaan hyvästä ruoasta. Työkavereiden tai asiakkaiden kanssa joulupöydästä nautitaan pitkin joulukuisia työviikkoja.

NÄIN SE KÄY:

Aloita eri silleillä, siirry sitten erilaisten leikkeleiden, pateiden ja poronmakkaroiden pariin. Ota sitten lautaselle ihanan kermaista janssoninkiusausta. Sitten on lihapatojen vuoro. Päätä ateria juustoilla ja karkeilla. Perinteinen lipeäkala on myös olennainen osa joulupöytää, vaikkei nykyään ole yhtä suosittu ruokalaji kuin ennen vanhaan.

Katso myös: